Rõivas: koalitsioonileppe sisu arutelud on võimalik täna lõpetada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Martin Ilustrumm / Postimees

Kui Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase hinnangul on koalitsioonikõnelustel täna võimalik lepingu sisuküsimuste arutelud lõpetada, siis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser nii optimistlik ei ole.

Rõivas ütles Postimehele, et on üsna realistlik, et täna saab valitsusliidu leppe tekstiosad lõpetatud. «Meil kindlasti jääb veel üht-teist ka õhtu hilisemasse poolde, võib-olla ka homsesse arutada, mis seostub rahaliste lubadustega,» ütles ta. «Vaadates seda, kui jõudsalt täna hommikul me edasi liikusime, siis ma usun küll, et on võimalik tänase päevaga sisupeatükkidele joon alla saada.»

Hommikuses kõnelustevoorus rääkisid kolme erakonna esindajad Rõivase sõnul nii madalapalgaliste stiimulpaketist kui keskkonna-, maaelu- ja energeetikateemadest ning näiteks loomakaitsest. «Need teemad, mis on laual olnud, on taas kord hästi erinevatest valdkondadest. Vastavalt sellele, mis töögruppidest üles jäid, oleme järjest püüdnud neid lahendada,» ütles ta.

Rõivase sõnul on põhilistes suurtes asjades ühisarusaam olemas ning praegu lihvitakse vaid detaile. «Et nii tööjõumaksud langevad kui lastetoetused tõusevad, seda tüüpi kokkulepped on olemas, aga numbreid me ei taha enne öelda, kui on kogupilt koos,» selgitas ta.

Rõivas pidas tõenäoliseks, et ministri- ja muude ametikohtade jaotust ei jõuta täna veel arutada ning pigem tehakse seda homme või ülehomme. «Vaatame kõigepealt, kuidas meil sisuküsimustega läheb. Hea oleks see, kui saaks ka leppe rahalise poole täielikult lukku. Siis oleks seda kõige mugavam teha,» ütles ta ja lisas, et ennatlikult pole ta kohajaotuse ettepanekut ka veel valmis mõelnud.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser ütles Postimehele, et arvestades hommikust intensiivset läbirääkimist Reformierakonna poolt Isamaa ja Res Publica Liidule pakutud madalapalgaliste toetamise skeemi üle, kaldub ta arvama, et täna õhtuks veel kõiges kokkuleppele ei jõuta. «Ma arvan, et sisu jääb veel kindlasti homseks, edasi pikemat vaadet ma isegi ei hakkaks pakkuma. See ei tähenda, et homme ei võiks arutada ka vastutusjaotust,» lausus ta.

Sõlmküsimustest on tema sõnul kõige rohkem kokku lepitud laste toetamises ning ka julgeolekupoliitikas, mis aga pole algusest peale erilisi eriarvamusi tekitanud. Haldus- ja riigireformis on tema sõnul olemas «laia pintsliga kokkulepe», kuid see sisaldab tõdemust, et detailide üle jätkub vaidlus ka pärast koalitsiooni moodustamist. «Seal on teadlikult jäetud osa otsustamiskohti pärastiseks, mis võib, aga ei pruugi seda protsessi tulevikus pidurdada,» märkis ta.

Kõige rohkem lahtisi otsi on Mikseri sõnul teemavaldkondades, mis puudutavad regionaalarengut ning madalapalgaliste toimetulekut ja heaolu.

Koalitsioonileping peab tema hinnangul koos olema hiljemalt järgmisel nädalal, enne kui peaministrikandidaadiks nimetatud Rõivas esitab riigikogule ettekande valitsuse moodustamise alustest ning parlament peab otsustama, kas anda talle valitsuse moodustamiseks volitused. «Järgmine nädal on kindlasti see, kus peaks lepe olema olemas ja kõigi osapoolte poolt heaks kiidetud,» ütles Mikser.

Pärast volituste saamist on peaministrikandidaadil seitse päeva, et esitada uue valitsuse koosseis presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse. Uus, maksimaalselt 15-liikmeline valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Pärast seda vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles