Videolugu: uued riigikogu liikmed seadsid end Toompeal sisse

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toompeal kogunes täna avaistungile parlamendi 13. koosseis, kelle hulgas on 37 uut liiget.

Kell 15 alanud piduliku istungi avas president Toomas Hendrik Ilves, misjärel andsid riigikogu liikmed ametivande. Vande teksti luges kõnepuldist ette riigikogu vanim liige, keskerakondlane Rein Ratas. Tema järel kirjutasid tekstile alla ka teised kohal olnud saadikud. Ainsana puudus istungilt haiglas viibiv Keskerakonna esimees Edgar Savisaar.

Toompeale saabunud värsked riigikogu liikmed tutvusid enne avaistungit parlamendihoonega, käisid pildistamas ja andsid ajakirjanikele intervjuusid. Elevil oli nii vanad liikmed kui ka uued, kes Toompea lossis ringi kõndisid.

Vabaerakonna nimekirjas riigikogusse valitud Artur Talvik ütles Postimehele antud intervjuus, et parlamendis olemine on tema varasemate kogemustega võrreldes midagi täiesti teistsugust. «Ma pole praktiliselt kunagi kindla sissetulekuga tegevuse peal olnud. Ma pole tõenäoliselt kunagi nii paljudel koosolekutel olnud,» rääkis Talvik.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige Maire Aunaste ei laskunud detailidesse oma ametiajast rääkides, vaid ütles, et kavatseb komisjonis tööd teha. Küsimusele, mida ta kavatseb järgmise nelja aasta jooksul riigikogus teha, vastas Aunaste: «No ikka tööd selles komisjonis tööd, kuhu ma lähen, mille ma valin, milles me fraktsioonis kokku lepime.»

Riigikogu juhatuse valimistel valisid saadikud kahe kandidaadi seast esimeheks Eiki Nestori, kes töötas viimase aasta samal kohal ka riigikogu eelmises koosseisus. Nestori poolt hääletas salajasel hääletusel 58 ja tema vastaskandidaadi, Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli poolt 41 saadikut, üks hääletussedel oli kehtetu.

Riigikogu esimeseks aseesimeheks valiti Helir-Valdor Seeder ning teiseks aseesimeheks Jüri Ratas, kes on sellel kohal töötanud alates 2007. aastast. Seedrit toetas aseesimeeste valimisel 58 ja Ratast 42 riigikogu liiget.

Reformierakonnal on 1. märtsil valitud riigikogus 30, Keskerakonnal 27, SDE-l 15, IRLil 14, Vabaerakonnal kaheksa ja Konservatiivsel Rahvaerakonnal seitse kohta. Uue võimuliidu moodustamiseks peavad kõnelusi Reformierakond, SDE ning IRL.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles