Rõivas: koalitsioonileping võiks olla kokku räägitud suureks reedeks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase sõnul on võimukõnelusi pidavad erakonnad jõudnud kuues põhiküsimuses ühisarusaamani ning kuigi rea teemade arutamist tuleb veel jätkata, loodetakse kogu koalitsioonilepingus kokku leppida nädala lõpuks.

Rõivas ütles täna pressikonverentsil, et ühise arusaamani on jõutud kuues kõige olulisemas teemas, mis aga ei tähenda, et kokku oleks lepitud kogu koalitsioonileping. Täpsemalt ei soovinud ta kokkulepetest rääkida, kuid ütles, et eeldatavasti langeb tööjõu maksukoormus, tõusevad lastetoetused ning viiakse ellu riigi- ja haldusreform.

Lähipäevil peavad delegatsioonid tema sõnul arutama töögruppides lahendamata jäänud küsimusi, lepingu kogumaksumust ja katteallikaid. Küsimusele lepingu maksumusest vastas Rõivas, et selle suurusjärk on üle 300 miljoni aastal 2019. Katteallikatest nimetas ta nii alkoholi-, tubaka- kui kütuseaktsiisi tõstmist.

Samuti pole erakondade esindajad Rõivase sõnul seni arutanud ministrikohtade jaotust, ehkki proportsioonid on jutuks olnud. «Kui läheb nagu plaanitud, siis loodetavasti saab selle nädala jooksul koalitsioonileppe ka kaante vahele,» ütles ta ja täpsustas hiljem, et ideaalis võiks koalitsioonileping olla kokku räägitud suureks reedeks.

Rõivas tunnustas nii Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kui Isamaa ja Res Publica Liitu, kes on tema sõnul olnud oma valijate huvide esindamisel ja kaitsmisel väga jõulised ja järjekindlad. «Läbirääkimised ei ole üheski faasis olnud lihtsad, samas ma siiski tunnustan kõiki osapooli ka konstruktiivse hoiaku eest,» lausus ta.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu vastas sellele, öeldes, et ühineb komplimentidega – läbirääkimiste partnerid on ka tema meelest olnud oma positsioonide kaitsmisel «erakordselt rasked ja ebameeldivad».

Nii Reinsalu kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser avaldasid siiski lootust, et läbirääkimised on võimalik viia edukalt lõpule ning Eesti saab endale tugeva valitsuse, mis teeb Eesti elu edasiviimiseks vajalikke otsuseid.

Eile lõpetasid kolme erakonna esindajad terve päev kestnud ning valitsusleppe prioriteetidele ja maksumusele keskendunud kõnelused enne kella 19 ning jätkasid Rõivase esitatud võimalike kompromissettepanekute arutelu erakonnakaaslastega. Seejärel kohtusid kell 21 veel kord ka erakondade esimehed.

Mitu poliitikut kinnitas, et kuigi osalisele kokkuleppele on võimalik jõuda juba täna, tuleb lõpliku koalitsioonikokkuleppe saavutamiseks kõnelusi sel nädalal jätkata. Praegustel andmetel kohtuvad delegatsioonid uuesti teisipäeva ennelõunal.

Täna kell 15 toimub riigikogu uue koosseisu avaistung, kus valitakse riigikogu esimees ja kaks aseesimeest. Esimehe ja ühe aseesimehe koht on varasematel aastatel jagatud osana koalitsioonileppest.

Eelmises koosseisus kuulusid riigikogu juhatusse sotsiaaldemokraat Eiki Nestor, reformierakondlane Laine Randjärv ja opositsiooni esindajana keskerakondlane Jüri Ratas. Sotsiaaldemokraadid seavad ka täna taas üles Nestori ning Keskerakond Ratase kandidatuuri. Isamaa ja Res Publica Liit esitab riigikogu aseesimehe kandidaadiks Helir-Valdor Seedri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles