Erakonnad arutavad võimukõneluste seisu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esindajad lõpetasid terve päev kestnud võimukõnelused enne kella 19 ning jätkasid võimalike kompromisside arutelu erakonnakaaslastega.

Kell 19 kogunes olukorda arutama IRLi eestseisus, väiksemas ringis arutavad kõneluste seisu ka sotsiaaldemokraadid. Pärast arutelusid teevad erakondade esindajad veel täna õhtul olukorrast kokkuvõtte.

Reformierakonna esindaja ütles Postimehele, et läbirääkimiste põhjal sõnastas erakonna esimees Taavi Rõivas partnerite prioriteete arvestavad kompromissettepanekud, mida IRL ja SDE oma erakonnakaaslastega arutavad. «Eesmärk on jõuda homme hommikuks riigikogu juhatuse ühiskandidaatideni ning moodustada tuleva nädala jooksul kolmepoolne valitsuskoalitsioon,» ütles ta.

Partei pressiteate kohaselt olid täna kõnelustel peateemadeks valitsusleppe prioriteedid ja maksumus. «Veel jõudis täna konsultatsioonidega edukalt lõpule energeetika töörühm, lisaks jätkusid nädalavahetuse vältel välispoliitika konsultatsioonid, kus põhiseisukohad on tänaseks läbi arutatud ning üksmeel saavutatud,» teatas Reformierakond.

SDE esimees Sven Mikser ütles kella 20.45 ajal, et sotsiaaldemokraadid peavad kompromissettepanekuid veel analüüsima. «On selge, et tänase päevaga mõnedes küsimustes suutsime leida üksmeele, mõned küsimused on jätkuvalt lahti,» lausus ta, kuid ei soovinud täpsustada, millistes küsimustes on üksmeel leitud ja millistes mitte. «Leping on valmis siis, kui kõiges on kokku lepitud. Ega me siin väga ei taha kaarte avada,» ütles ta.

Küsimusele, kas on oht, et kolme erakonna koalitsioon jääb sündimata, vastas Mikser, et tema hinnangul on siiski arvestatav võimalus, et see koalitsioon sünnib. Küll tuleb kõnelusi tema sõnul järgmise nädala alguses jätkata. «Kindlasti järgmise nädala esimesel poolel on põhjust veel kokku istuda, kui me tänaõhtused ja homsed asjad tehtud saame,» lausus ta.

Homme pärastlõunal toimub riigikogu uue koosseisu avaistung, kus valitakse riigikogu esimees ja kaks aseesimeest. Esimehe ja ühe aseesimehe koht on varasematel aastatel jagatud osana koalitsioonileppest.

Ametikohtade jaotamist pole läbirääkijad seni veel arutanud. Ka Mikser kinnitas, et räägitud pole isegi veel sellest, kuidas jaotatakse kohad riigikogu juhatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles