Mikser: sotsid ei torma ummisjalu nelja osapoolega koalitsiooni

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser ütles Postimehele, et sotsiaaldemokraadid ei ole otsustanud osaleda nelja osalisega konsultatsioonidel ning eeldatavasti jäetakse homme kella 15ks kokku kutsutud konsultatsioonivoorule minemata.

Mikseri hinnangul ei ole poliitilise loogikaga päriselt kooskõlas, et konsultatsioonidele kutsutakse rohkem osalisi, kui enamuskoalitsiooni moodustamiseks tarvis on. Reformierakonnal on uues riigikogus 30, SDE-l 15, Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL) 14 ning Vabaerakonnal kaheksa kohta, mis tähendab, et riigikogus rohkem kui 51 häält omava võimuliidu saavad kokku panna ka kolm erakonda.

«Selliseid liiaga koalitsioone üldiselt ei moodustata ja me oleksime väga ettevaatlikud sellise koalitsiooni suhtes, kus koalitsiooni sees on juba riigikogu absoluutne häälteenamus ka kolmel osapoolel. Me eelistaksime kindlasti korralikku kolme osapoolega koalitsiooni,» ütles Mikser Postimehele.

Ta meenutas 2007. aasta koalitsioonikõnelusi, kuhu Reformierakond kutsus samuti kolm erakonda: IRLi, sotsid ja rohelised. «Läbirääkimiste käigus näidati rohelistele ust. Nii et kindlasti on see üks võimalik läbirääkimistaktika. Seetõttu me oleme pigem ettevaatlikud sellise lähenemise suhtes,» märkis ta ja kinnitas, et sotsiaaldemokraadid ei ole praegu otsustanud neljapoolsetel konsultatsioonidel osaleda.

Mikser kavatseb konsultatsioonidel osalemist arutada nii erakonna aseesimeeste kui ka homme esimest korda koguneva riigikogu fraktsiooniga. «Nagu on kunagi öelnud Urmas Paet: «Tark ei torma.» Me võtame asju väga rahulikult,» lausus ta.

Tema sõnul peab erakond tõsiselt analüüsima, kas koalitsioonis olles on realistlik suuta sotsiaaldemokraatlikku maailmavaadet ja programmilisi punkte ellu viia, eriti arvestades, et võimalikus koalitsioonis oleks partei ainus vasaktsentristlik jõud. «Me ummisjalu kindlasti ei torma ministrikohtade eest väikeseks partneriks paljude osapooltega valitsusse,» ütles ta ja lisas, et on sel teemal täna vestelnud ka Reformierakonna, IRLi ja Vabaerakonna juhiga.

Reformierakond tegi täna õhtul võimalikele partneritele ettepaneku koguneda konsultatsioonidele homme kell 15. Mikseri hinnangul võiks esimene kohtumine toimuda aga mitte enne ülehomset. «Praegusel hetkel võib küll eeldada, et pigem tegeleme omaenda formaatides olukorra aruteluga ja seisukohtade kokkupanekuga,» ütles ta vastuseks küsimusele, kas sotsid jätavad kohtumisele minemata.

Pakutud aeg on ebamugav ka Vabaerakonnale, mille juhatus koguneb poliitilist olukorda arutama homme kell 18. Vabaerakonna esimees Andres Herkel tunnistas, et ka vabaerakondlased lükkaksid kohtumise meeleldi edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles