Reformierakond kutsub ühe laua taha IRLi, sotsid ja Vabaerakonna

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna juhatus otsustas täna alustada konsultatsioone nii Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE), Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kui Vabaerakonnaga.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas ütles pärast juhatuse koosolekut ajakirjanikele, et eesmärk on võimalikult tempokalt kokku panna toimiv valitsus. «Mõistame, et praegu on julgeolekuolukord selline, et Eesti vajab tugevat ja tegelikult ka võimalikult kindla baasiga valitsust. Seetõttu meie ettepanek on teha seda nelja partneriga,» lausus ta.

Kui veel üleeile õhtul soovis Reformierakond konsultatsioonidesse kaasata ka Konservatiivse Rahvaerakonna, siis täna hommikuks oli erakond muutnud meelt. «Usume, et siiski neljast partnerist piisab. Kui me vaatame nende esimeste kontaktide pinnal, kellega on võimalik lihtsamalt leida ühisosa, kuidas Eestit edasi viia, siis me usume, et need kolm partnerit – sotsiaaldemokraadid, IRL ja Vabaerakond –, nendega on ühisosa leidmine märksa lihtsam,» ütles Rõivas.

Ta täpsustas, et konsultatsioone ei peeta mitte iga erakonnaga eraldi, vaid kõigiga koos. «Plaan on istuda ühiselt laua taha ja rääkida ühe korraga kõik teemad järjest läbi, siis on võimalik näha, mis on see ühisosa ja kuidas on võimalik edasi minna,» lausus ta.

Konsultatsioonide eel antakse tema sõnul võimalikele partneritele piisavalt aega, et kohtumisteks valmistuda. «Ma tõesti loodaks juba hiljemalt selle nädala lõpupoole konsultatsioonidega alustada. Me ei taha väga venitada,» kinnitas Rõivas.

Ta märkis, et kuna osapooli on palju, tulevad arutelud pikad ja põhjalikud, sest lubadusi, mida soovitakse nelja aasta jooksul ellu viia, on palju ning koalitsioonileping vajab üksikasjalikku läbivaidlemist.

«Neljaks aastaks Eesti juhtimist planeerides saab teha ka päris suuri asju, päris põhimõttelisi muudatusi. Mõistame, et tegelikult see partnerite ring on küllalt lai ja küllap kõigil on oma seisukohad, mis võivad minna päris detailseks. Mida detailsemalt saab koalitsioonileping kirja pandud, seda lihtsam on jällegi nelja aasta jooksul riiki juhtida,» rääkis Rõivas, kes kordas, et samal ajal pole praeguses keerulises julgeolekuolukorras aega venitada.

Küsimusele, millistes valdkondades on oodata kõige keerukamaid vaidlusi, vastas Rõivas, et muidugi on kõigil erakondadel oma nägemus sellest, mida kindlasti tuleks ära teha. «Esmane tunnetus on, et kõigil on ka ühine soov moodustada töövõimeline valitsus ja Eestit edasi viia,» ütles ta ja avaldas lootust, et pigem on kõik orienteeritud koostööle.

Reformierakonda esindavad konsultatsioonidel lisaks Rõivasele partei aseesimehed, volikogu esimees Kristen Michal ja peasekretär Martin Kukk. Aseesimeeste hulka kuuluvad Kaja Kallas, Jürgen Ligi, Keit Pentus-Rosimannus ja Urmas Paet.

IRLi eestseisus arutab konsultatsioonideks valmistumist täna, Vabaerakonna juhatus peaks kokku tulema homme õhtul.

Seekordsed riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 101-liikmelises riigikogus 30 kohta. Keskerakond sai parlamendis 27, SDE 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja Konservatiivne Rahvaerakond seitse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles