Herkel: Vabaerakond on konsultatsioonideks valmis

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakonna valimistejärgne koosolek.
Vabaerakonna valimistejärgne koosolek. Foto: Liis Treimann

Riigikogus kaheksa kohta saanud Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul võtab partei vastu Reformierakonna kutse võimukonsultatsioonidele.

Herkel ütles pärast Vabaerakonna juhatuse koosolekut Postimehele, et praegu on mitteametlike konsultatsioonide faas ja Vabaerakond on nendeks kindlasti valmis.

Tema sõnul oleks vastloodud erakonnale ühtpidi lihtsam jääda riigikogus opositsiooni. «Aga hoomates, kuidas üks või teine jõud välistab koostööd teise või kolmandaga, me seda teed minna ei taha,» ütles ta. «Me ei välista partnereid, pigem mõtleme sellele, mis on need seisukohad, millega meie puhul tuleb ka arvestada.»

Herkeli sõnul arutas juhatus täna läbi esimese osa teemadest, nende hulgas erakondade rahastamist ja halduskorraldust käsitlevad seisukohad. Majandusküsimustega jätkatakse tema sõnul neljapäeval ning vahepeal ollakse valmis pidama konsultatsioone.

Vabaerakonna teatel peab Herkel muu hulgas oluliseks uue erakonnaseaduse väljatöötamist, muudatusi valimisseadustes, riigikogu kodu- ja töökorra seaduses ning omavalitsuste korralduses ja rahastamises. «Erakondade riikliku rahastamise vähendamine ja demokraatlikum erakonnakorraldus on põhimõtted, millest me ei saa taganeda,» ütles ta.

Samuti tahab Vabaerakond tähelepanu pöörata maksupoliitilistele muudatustele, mis soodustaksid töökohtade loomist ja toetaksid ettevõtlust, tuues eraldi esile sotsiaalmaksu langetamise ja tulumaksuvaba miinimumi tõusu.

Seekordsed riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 101-liikmelises riigikogus 30 kohta. Keskerakond sai parlamendis 27, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 15, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 14, Vabaerakond kaheksa ja Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) seitse kohta.

Valimistulemused annavad võimaluse mitmeks eri koalitsiooniks, millest 59-liikmeline enamus oleks Reformierakonnal, SDE-l ja IRLil ning 57-liikmeline ülekaal Reformierakonna ja Keskerakonna valitsusel. Samas on Reformierakond koostöö Keskerakonnaga juba välistanud. Ülejäänud kombinatsioonid annaksid võimuliidule 52- või 53-liikmelise enamuse. Ka näiteks Reformierakonna, SDE ja Vabaerakonna koalitsioonil oleks riigikogus 53 kohta.

Reformierakonna juhatus on otsustanud alustada võimukonsultatsioone nelja erakonna ehk SDE, IRLi, Vabaerakonna ja EKREga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles