Savisaar: hõbemedal ei tohi olla pettumus

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu valimistel teise tulemuse saavutanud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles valimistulemuste väljakuulutamisele järgnenud kõnes erakonna valimispeol, et hõbemedal ei tohi olla kellelegi pettumus.

Savisaar märkis, et Keskerakond sai rohkem hääli kui 2011. aastal toimunud valimistel ning Keskerakond sai ainsana eelmises riigikogus esindatud neljast erakonnast mandaate juurde, samas ülejäänud kolm parteid kaotasid kohti.

«Neli suurima häälte arvuga kandidaati on meie erakonna poliitikud. See tähendab, et me oleme tegijad. Ma ei sa jätta tänamata toetajaid oma ringkonnas. 2011. aastal sain ma täpselt 23 000 häält, sel korral oli mul toetajaid 25 072. Tere tulemast 2072 uut inimest me toetajate klubisse,» ütles Savisaar.

Ta märkis, et teine tulemus riigikogu valimistel ei ole võit, aga kindlasti ei ole see kaotus. «Ärge laske meid näidata kaotajana, homme võidakse selleks teha kõik. Me oleme ainus erakond, kes ei kaotanud mandaate. 2011. aastal saime riigikogus 26 kohta, nüüd on meil 27 saadikut,» ütles ta.

Savisaare sõnul on kolmel eelmises riigikogus olnud ning nüüdsetel valimistel kohti kaotanud erakonnal põhjust järele mõtlemiseks. «Nad olid kõik valitsuses viimastel aastatel. See peaks olema hoiatav kõigile, kes räägivad läbi Reformierakonnaga. Nii Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL) kui ka sotsiaaldemokraatidel lasti võtta kaasvastutus valitsemise eest ja lasti siis allavett. IRL oli valitsuses kolm aastat ja kaotas üheksa kohta. Sotsid maksid 11 kuu eest valitsuses nelja kohaga,» lausus Savisaar.

Savisaar vastas oma kõnes ka sotside esimehe Sven Mikseri ETV peaministrikandidaatide debatis kõlanud fraasile, milles ta ütles Savisaare kohta, et «puusuuskadel tänapäeval olümpiamänge ei võideta». «Peaga peaminister pangu tähele, et me oleme temast ka puust suuskadel kiiremad,» lausus Savisaar.

Savisaar kordas oma partei vastuseisu elektroonilisele hääletamisele, märkides, et Keskerakond ei võida Eestis kunagi parlamendivalimisi seni, kuni pole tagatud e-valimiste turvalisus või pole elektroonilisest hääletamisest loobutud.

Savisaar tõstis esile, et seekord on riigikogus kuus niinimetatud «poliitilist perefirmat». «Isa ja poeg Edgar ja Erki Savisaar, isa ja poeg Rein ja Jüri Ratas, isa ja tütar Aadu Must ja Kadri Simson, isa ja poeg Valeri ja Mihhail Korb, õde ja vend Marika Tuus-Laul ja Heimar Lenk ning isa ja poeg Mart ja Martin Helme. See on nagu uus trend Eesti poliitikas,» lausus ta.

Savisaar lisas, et parlamendi koosseisu niivõrd suur muudatus lõppenud valimistel näitas, et Eesti inimesed tahavad näha poliitikas muutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles