Peaministrikandidaadid enne teledebatti: tippvorm on saavutatud

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimesed peaministrikandidaadid saabusid Gonsiori tänaval asuvasse telemajja juba tund aega varem, siis kui parasjagu käis väikeerakondade peaministrikandidaatide debatt.

Kõige varasemad olid Sven Mikser ja Andres Herkel, viimasena saabus grimmiruumi Keskerakonna esimees Edgar Savisaar.

Enne debatti oli telemaja koridorides meeleolukas, kohale oli saabunud mitmeid inimesi, kellele jagati vastavalt erakonnale temaatilise värviga sallisid. Koridorides sagisid mitmed ajakirjanikud, poliitikud ning erakondade töötajad.

Eriti heas tujus paistis olevat Mart Helme, kes grimmiruumist Taavi Rõivaga väljudes lausus, et nad olevat juba seal koalitsiooni Reformierakonnaga ära teinud. Rõivas vastas seepeale, et Helme sellist nalja enam ei teeks.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Puki sõnul on Edgar Savisaar debatiks hästi valmistunud. Savisaarel oli täna nimelt debatt Vikerraadios ja see oli Puki sõnul teledebatile peaprooviks. «Meile on vastase kaitseliini nõrgad kohad teada ja oleme teinud debatiks korraliku ettevalmisuse, » ütles ta. 

Savisaarele pannakse saatesse kaasa kaustik, kus on ligikaudu kümme lehekülge abiteksti. «Kontsentraat kontsentraadist,» selgitas Pukk. Savisaare põhioponendiks tänasel debatil Taavi Rõivas.

Reformierakonna peaministrikandidaadi Taavi Rõivase sõnul on tänaseks tippvorm saavutatud. «See on nagu maraton, võistlused võidetakse lõpusirgel, » lausus ta.  Rõivase sõnul saavad saates olema olulisemad teemad julgeolek ja majandus.

Sven Mikseri sõnul on lisaks rahvuslikule julgeolekule ja majandusarengule ka väga olulised tänasel debatil sotsiaalse heaoluga seotud teemad. «Kindlasti on oluline, kuidas vaesusest ja väljarändest jagu saada, » ütles ta.

Mikser ütles, et tänavu on olnud debatte palju ja kindlasti on kõik peaministrikandidaadid väga hästi ette valmistunud ning programmid endale selgeks teinud, ent lisaks teadmistele mängib olulist rolli kindlasti ka retooriline veenvus.

Vabaerakonna esindaja Andres Herkel ütles Postimehele, et tema saateks kuidagi eriliselt ette ei valmistunud. «Kogu see tegevus, mis me Vabaerakonnaga oleme läbi käinud, on meid ette valmistanud. Kõige tähtsam sellistes saadetes on jääda iseendaks, mitte opereerida faktidega, milles ei olda väga kindel. See ei tähenda muidugi seda, et ei tuleks selgitada asja, milles on väga selge veendumus, » leidis Herkel.

EKRE peaministrikandidaat Mart Helme sõnul on ta teledebatiks valmis olnud juba kuu aega. «Ma olen juba kuu aega tippvormis, aga ettevalmistus tänaseks saateks algas juba siis, kui me oma programmi tegime,» leidis ta.

Helme sõnul on saatel valimistulemustele oluline roll, kuid trendi see ei muuda. Tema sõnul on Eestis tuhandeid inimesi, kes teevad oma lõpliku otsuse alles siis, kui nad lähevad valimiskabiini ja vaatavad nimekirjasid.

ERR täisnimekirjadega erakondade peaministrikandidaatide debatt algas kell 21.35. Enne seda anti võimalus oma idee tutvustamiseks väikeerakondade peaministrikandidaatidele.

ERR peaministrikandidaatide debatis võtavad mõõtu Taavi Rõivas (Reformierakond), Edgar Savisaar (Keskerakond), Juhan Parts (Isamaa ja Res Publica Liit), Sven Mikser (Sotsiaaldemokraatlik Erakond), Mart Helme (Konservatiivne Rahvaerakond) ja Andres Herkel (Vabaerakond). Saatejuhid on Lauri Hussar ja Andres Kuusk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles