Oviir: euroliit vajab rohkem naisliidreid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir eelmise aasta augustis Seto kuiningriigi päevadel.
Siiri Oviir eelmise aasta augustis Seto kuiningriigi päevadel. Foto: Merike Lill / Postimees

Europarlamendi liikme Siiri Oviiri sõnul ei väljenda Euroopa Komisjoni liikmekandidaatide koosseis rahvastiku soolist koosseisu ehk mehi pakutakse sinna sobimatult palju rohkem kui naisi.


Eestigi valis oma kandidaadiks mehe - Siim Kallase - ning ka ülejäänud meedias arutlusel olnud volinikukandidaadid - näiteks Mart Laar, Allar Jõks ja Ain Seppik - olid meessoost.

Oviir osales nimelt täna europarlamendi naissaadikute demonstratsioonil, mis üritas juhtida tähelepanu naiste vähesele esindatusele ELi tippjuhtide seas.

Tema sõnul oli protesti eesmärk juhtida tähelepanu sellele, kuidas ELi tippjuhtide, sh volinike üle otsustatakse kinnises ringis ja suletud uste taga.

«Sellised protseduurid ei ole läbipaistvad, väljendavad endise Euroopa Liidu halvemaid külgi ning ei soodusta liikmesriikide ja nende kodanike aktiivsuse kasvu ning seotust ELi institutsioonidega,» selgitas Oviir.

«Samuti ei väljenda kandidaatide koosseis Euroopa mitmekesisust, sh liikmesriikide rahvastiku soolist koosseisu.»

Demonstratsioonil osalenud saadikud hoiatavad samuti, et naiskandidaatide vähesus võib takistada volinike ametisse nimetamist Euroopa Parlamendis.

Naissaadikud peavad lubamatuks, et kuigi soolise võrdõiguslikkuse põhimõtted on kinnitatud Euroopa Liidus juba enam kui 50 aastat tagasi, ei rakendata neid ELi tippjuhtide puhul - seda olukorras, kus naiste haridustase on meeste omast kõrgem ning magistrante ja teadusdoktoreid on naiste hulgas enam.

Saadikute arvates kaotab EL sellise teguviisiga oma usaldusväärsuse võitluses soolise võrdõiguslikkuse eest.

Parlamendisaadikud on samuti koostanud avaliku kirja, kuhu on lisaks Oviirile alla kirjutanud Diana Wallis, Anneli Jäätenmäki, Rebecca Harms, Heidi Hautala, Eva Britt Svensson ja teised erinevate poliitiliste perekondade esindajad.

Kirjas pöördutakse liikmesriikide poole seista soolise võrdõiguslikkuse eest volinike nimetamisel ja toetada võimekate naiste pääsu ELi tippjuhtideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles