Politoloog: kaheparteisüsteem poleks hetkel võimalik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Andrus Ansip.
Edgar Savisaar ja Andrus Ansip. Foto: Mihkel Maripuu

Politoloog Rein Toomla hinnangul ei ole Eestis praegu kaheparteisüsteemi tekkimine võimalik.

Sotsiaaldemokraatide aseesimees Indrek Saar teatas nädalavahetusel, et Eesti poliitikamaastikku ähvardab kaheparteistumine, kus omavahel
jagavad valijad ära Reformierakond ja Keskerakond, kuid Rein Toomla ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et sellise süsteemi tekkimiseks peaks radikaalselt muutma valimisseadust.

Toomla lisas, et ka valijaskond peaks sel juhul oluliselt muutuma ja justkui kaheks jagunema, sel juhul oleks kahe vastanduva partei süsteem võimalik.

Toomla märkis, et sotsid ilmselt soovisid märkida, et Eestis hakkavad kaks erakonda domineerima ja selles mõttes on ta sama meelt. TÜ õppejõud ütles, et need kaks erakonda loovad endale liitlassüsteemi, mitte ei söö neid ära.

Toomla avaldas arvamust, et suuremaid ühinemisi enne riigikogu valimisi ei toimu, mis saab Rahvaliidust, ei ole praegu veel selge. Ta tuletas ka meelde, et viimase 15 aasta jooksul on Eestis olnud umbes 60 parteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles