Sotside enamus lepib Savisaarega

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Postimees

Tallinna linnavalitsus vajab kriminaalpolitseinikku! Sellise loosungiga lohutavad sotsid oma erakonnas kõhklejaid, kas ikka minna pealinnas Keskerakonnaga võimule või mitte.



Pärast seda kui sotsid teatasid eile hommikul, et võtavad vastu Keskerakonna kutse Tallinnas läbirääkimisi alustada, algas sotside erakonna siselistis vilgas debatt. Erakonnakaaslaste poole pöördus ka üks partei pea­ideolooge, professor Marju Lauristin, kes rääkis edasi väikese nalja üleeilselt sotside Tartu juhatuse kogunemiselt.



Nimelt kui sotside nimekirjas Tartu volikokku pääsenud religiooniõpetaja Toomas Jürgenstein saavutas hea tulemuse loosungiga «Tartu volikogu vajab õpetajat!», siis Tallinnas peaks olema sotsidele kohane loosung «Tallinna linnavalitsus vajab kriminaalpolitseinikku!»



Tallinnas tegijaks


Lauristin toetab Keskerakonnaga koos võimuvastutuse võtmist ning leiab, et koostöö Edgar Savisaarega pole ka imagoloogiliselt hullem koostööst Reformierakonna juhi, peaministri Andrus Ansipiga ning see on praeguses olukorras kindlasti mõistetav ka sotside valijatele.



«Meil on võimalus näidata tallinlasele ja ka kogu Eestile alternatiivi senisele arengule, kus ühele poole jääb Reformierakonna parempoolse ideoloogia vääramatuks kuulutamine ja teisele keskerakondlik vasakpoolsusega maskeeritud piirideta populism,» kirjutas Lauristin.



Kuigi sageli on võimuliite luues põhimõtete paika seadmise kõrval suuremad tülid tekkinud ametikohtade jagamisel, väidavad praegu mõlemad pooled, et kohtade jaotusest pole juttu olnud ning enne ei tule ka, kui koostöölepe koos. Siiski võib arvata, et sotsid loodavad oma parteijuhile Jüri Pihlile pealinna volikogu esimehe kohta ja näpuotsaga ka abilinnapea ja linnaosa vanemate kohti.



Läbirääkijad määratud


Üheks Keskerakonna huviks lisaks Tallinnas võimu jagamisele on vaadata tulevikku ning võimalusel teha koostööd ka Toompeal pärast 2011. aastal toimuvaid riigikogu valimisi. Üheks ühiseks loosungiks võiks sel juhul saada seni tabamatuks jäänud astmeline tulumaks.



Mõlemad parteid on andnud märku, et nende programmides on sel nädalal peetud konsultatsioonidel leitud oluline ühisosa ning pealinnas on peamine neist kindlasti tööpuudusega võitlemine. Sotside jaoks on olulised lasteaedade rahastamist, linna finantsseisu, töötuse vähendamist ja eriti lastega perede olukorra leevendamist puudutavad punktid.



Erakondade esindajad kogunevad kõnelustele homme. Keskerakonna läbirääkijad on Edgar Savisaar, Toomas Vitsut, Mailis Reps ja Kadri Simson. Sotse esindavad Jüri Pihl, Peeter Kreitzberg, Katrin Saks ja Jaak Juske.



TÜ professor Marju Lauristin:


Nn valgete jõudude retoorika on ohtlik


Teate hästi, et olen olnud seni üks aktiivsemaid nn kolmikliidu koostöö pooldajaid ja Savisaarega seotud ohtude eest hoiatajaid. Pean tunnistama, et viimase kahe aasta arengud on mind sundinud nii Eesti ühiskonna uurijana kui poliitika praktikuna tulema mulle isiklikult mitte just meeldivale järeldusele, et senine nn valgete erakondade retoorika, mis on ehitatud Savisaare nurka ajamisele ja vene valija häälte demoniseerimisele, on Eesti demokraatlikule arengule ohtlik.



Selle sotsiaalne sisu on selgelt paremerakondade valijate hirmutamine ja nn võitjate konsolideerimine. Meie kogemused viimases valitsuses näitasid selgesti, et tegu pole rahvuslike, vaid materiaalsete huvide kaitsmisega ja sooviga säilitada võim töötajatest, sh ka haritlastest jõhkraks ülesõitmiseks. /---/



Me ei suuda midagi meile lootvate valijate huvides ära teha, kui me jääme nurka õhkama ja nn valgete erakondade õlalepatsutamist ootama ja kui me oma käitumisega veelgi kinnistame jäika parempoolset rahvusmütoloogilist retoorikat.



Ajades ka kõige mõistlikumaid ja Eesti suhtes patriootlikult meelestatud venekeelse taustaga Eesti kodanikke nägema Keskerakonnas ainust poliitilist jõudu, kes neid a priori ei liigita kahtlase ja vaenuliku kontingendi hulka, on see retoorika praeguses olukorras muutunud lausa ohtlikuks Eesti tulevikule. /---/



Meil on olemas haritud ja tasakaalukate eestlaste usaldus. Olen kindel, et nad saavad aru, miks on oluline mitte jätta Tallinn ainult Keskerakonna pärusmaaks.



Vaadates praegust linnavolikogu koosseisu, näen, et see koosneb 2/3 ulatuses n-ö Lasnamäe esindajatest. Meie minek valitsuskoalitsiooni tasakaalustaks natukenegi Tallinnas võimul oleva koalitsiooni rahvuslikku koosseisu eestlaste suunas.



Katkendid Marju Lauristini poolt üleeile parteikaaslastele saadetud kirjast
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles