Reformierakonna tippjuht varjab valimisreklaamis oma parteilist kuuluvust

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Rosimannus ja Keit Pentus.
Rain Rosimannus ja Keit Pentus. Foto: Raigo Pajula

Reformierakonna üheks peaideoloogiks peetav ja riigikokku kuuluv Rain Rosimannus saatis Põhja-Tallinna elanikele venekeelse valimisreklaami, kus kuulutab ennast Sõnade ja Tegude Ühtsuse kandidaadiks ning ei maini kordagi oma parteilist kuuluvust.

Seejuures kasutab Rosimannus kirja illustreerimisel peamiselt sinist, valget ja punakat-oranži vävi ning oravaparteile iseloomulikku kollast värvi kasutatakse vaid üksikute täpikestena. Kirja lõpus soovitab ta endaga kontakti võtmiseks kirjutada aadressil jedinstvo318@me.com.

Põhja-Tallinnas kandideeriv Rosimannus teatab kirjas muuhulgas, et linnavalitsejad «nokivad nina» ja tal «on piinlik selle lokkava saamatuse pärast». Mitmes kohas oma kandidaadinumbrit rõhutava mehe sõnul vajab Põhja-Tallinn sellise peremehe kätt, kes suudab püstitada selgeid ja julgeid eesmärke ja kelle käsi ei värise.

Rosimannus lubab pensionäridele pensionilisa maksmise jätku, arstiabi parandamist, lasteadade ja koduümbruse tasemel olemist, küttearvete vähendamist poole võrra ning maamaksu kaotamist.

Kandidat Jedinstva

Seejuures ei maini Rosimannus kordagi oma kuulumist Reformierakonda ning teatab, et on Sõnade ja Tegude Ühtsuse kandidaadiks (Kandidat Jedinstva. Jedinstva slov i del). «See on omadus, mida inimesed kindlasti hindavad ja millest minagi lähtuda püüan,» põhjendas ta Postimehele taolise nime valikut. «Tegu on isikliku eristumise tarbeks loodud kaubamärgiga - nii nagu omal ajal oli respublikaanide Äraostmatu.»

Rosimannuse sõnul pidid kirjad jõudma kõikidesse Põhja-Tallinna postkastidesse, kus Eesti Posti andmetel on vene emakeelega perioodika tellijaid. Lisaks Rosimannuse enda kirjale jõudis postkasti ka tema soovitaja kiri ning soovitajaks on keegi salapärane P. Savisaar.

Seejuures seisab P. Savisaare kirjas ka vihje reeglina Põhja-Tallinnas palju hääli kogunud Vilja Savisaarele - «Kuigi teie alandlik teener rippus valimisplakatitel ka sel korral, on tema - tänu Teie suurele toetusele - oma mõtete ja südamega juba ammu Brüsselis, Europarlamendis. Ja seda tervelt viieks aastaks.»

Rosimannusel ajupesust kõrini

Kirja lõpus kutsub P. Savisaar hääletama Rosimannuse poolt. Rosimannus ütles Postimehele, et salapärane P. Savisaar on ühe tema ametikaaslase sugulane, kelle poole ta pöördus palvega teda taolisel moel toetada.

Selliste kirjade saatmise kasuks otsustas Rosimannus enda sõnul sel põhjusel, et tal «sai kõrini Keskerakonna lausajupesust vene emakeelega tallinlaste hulgas ja ma otsustasin lisada nende hallidesse päevadesse natuke armastuse värve.»

Samuti on põhjatallinlaste postkastidesse potsatanud veel A4 formaadis flaierid, millel on Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Rain Rosimannuse pildid ning all olevas venekeelses tekstis kutsub grupp eesti rahvuslasi (gruppa estonskih nazionalistov) mitte hääletama Rosimannuse poolt ning teatades, et Rosimannus on teine Putin.

Samas on nii sõna «mitte» kui ka «teine Putin» flaieri taustal halvasti eraldatav ehk need esmapilgul üldsegi silma ei hakka ja esimese hooga tundub, et kutsutakse Rosimannuse poolt hääletama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles