Ekspert Laari kärpeväitlusest - 7 punkti

, EVS väitluskohtunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Priit Simson
Väitluskohtunik Liina Naaber-Kivisoo hindas IRLi Tallinna linnapeakandidaadi Mart Laariga Postimees.ee's peetud

online

-debati teise koha vääriliseks.

VÄITLUS LINNAEELARVEST
Kes: Mart Laar (IRL) vs Eesti Väitlusselts
Teema: Tallinn peaks kriisi ajal kulusid kärpima, mitte laenama
Väitluse koondhinne: 7 punkti (maksimaalne 10)
Laari suurim trump: sisukad näited ja vastaspoole demagoogiavõtete kasutamise äratundmine
Laari suurim altminek: natuke nõrk struktuur

Analüüs: «Laenata või kärpida» oleks pinud olema Mart Laari ja väitlejate esimeste kõnede teema, aga kuna pooled ei jõudnud samale seisukohale Tallinna linna laenuvõimes, analüüsis Laar kulusid, mida Tallinna linn kärpima peaks, ja väitlejad üritasid välja tuua aspekte, miks laenamine hea on.

Tulenevalt sellest, et teema käsitluse osas ei jõudnud pooled kokkuleppele, üritati ristküsitluses pigem välja selgitada, kas Tallinna linn on ennast lõhki laenanud või on ruumi täiendavate laenude võtmiseks.

Ristküsitlus oli sisukas ja tihe, kuid jäi lahtiseks, kas Tallinna linn peaks/võiks täiendavalt laenu võtma või mitte.

Väga positiivne oli Mart Laari lõpukõnes esitatud analüüs demagoogiavõtetest, mida väitlejad tema hinnangul kasutanud olid. Samuti kasutas linnapeakandidaat ristküsitluses saadud informatsiooni oma vastaste vastu, tuues välja väitlejate nõrgad argumendid.

Lõpuks nentisid ka väitlejad, et Tallinn võib ületada järgmisel aastal 60-protsendilise laenupiiri. Seega nõustusid nad Laariga, et Tallinna linn võib olla ennast lõhki laenanud.

Kokkuvõttes oli tegemist väga sisuka ja huvitava väitlusega, mille kestel pidid väitlejad tunnistama, et Tallinna linn võib rikkuda täiendavate laenude võtmisega seadust. Olenemata asjaolust, et väitlejad leidsid, et seaduses sätestatud piirangutest kinnipidamine on formaalsus, ei esitanud nad siiski lahendust olukorrale, kui Tallinna linn tõesti enam täiendavaid laene võtta ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles