Väitlejad: Pentus tulistab kahurist kärbest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Väitlusseltsi liikmed Kajar Kase ja Anna Karolin.
Eesti Väitlusseltsi liikmed Kajar Kase ja Anna Karolin. Foto: Lauri Kulpsoo
Postimees.ee online-väitluse kolmanda ehk viimase osana pidid mõlemad pooled esitama lõppsõna. Väitlejad leiavad oma kokkuvõttes, et maamaksu kaotamine tundub kui kahurist kärbse laskmine.

Täname Keit Pentust sümpaatse väitluse eest ja soovime edu valimistel. Aga et meile väitluses antud roll lõpuni välja mängida, jääme kindlalt seisukohale, et maamaksu kaotamine elamumaalt on halb mõte.

Esiteks ei selgunud meie väitluses, miks põhimõtteliselt pole maamaks põhjendatud. Me näitasime, et maamaksu makstakse linnale pakutavate teenuste eest ning on igati mõistlik, et need elanikud, kes naudivad paremaid tingimusi (piirkonda või suuremat krunti), maksavad selle eest linnale ka rohkem.

Teiseks väidame, et maamaksu lubadus on Reformierakonna kampaanias selleks, et inimestele meeldida, kuid ei arvesta linnakassa praeguse olukorraga. Loomulikult on populaarne inimestele raha lubada, aga loobuda 200 miljonist kroonist olukorras, kus järgmisel aastal tuleb niikuinii tõsiselt linnaeelarve kärpimisega tegeleda, sest lihtsalt raha ei ole, on meie arvates vastutustundetu.

Kolmandaks tundub maamaksu kaotamine olevat kahurist kärbse laskmine. Me näitasime, et maamaks kui selline on igati põhjendatud. Kui probleem on Keskerakonna linnavalitsuse kõrgele tõstetud maamaksumäärades, siis neid saab Reformierakond võimule tulles ometi muuta. Samuti saab vajadusel tegeleda inimestega, kelle jaoks on just nende maamaks mingil põhjusel liiga kõrge. Ent me väidame, et enamikul juhtudel on maamaks siiski põhjendatud.

Lõpetuseks: poliitiliste kampaaniate juurde kuulub alati inimestele millegi lubamine ning võimule saades tuleb paratamatult töötada oma lubaduste täitmiseks. Ent võrreldes plakatitele pandavate kampaanialubadustega tuleb valitsedes teha ka raskeid otsuseid. Praegune valitsus eelarvekärbetega euro saamiseks on sellest hea näide. «Teeme kolm negatiivset lisaeelarvet» ei ole kindlasti selline asi, mida võimule tulles rahvale lubada. Me loodame, et kui Keit Pentusest saab Tallinna linnapea, jätkub tal niipalju riiginaiselikkust, et maamaksu kaotamisest ei saa püha lehma. Eriti sellist, mille arvelt peavad kannatama teised, selgelt enam vaesemate inimeste toimetulekut aitavad toetused ja investeeringud.

Mõlema osapoole lõppsõnade esitamisega on Eesti esimene online-väitlus lõppenud! Postimees.ee tänab Keit Pentust, väitlusseltsi ning lugejaid. Kumb pool veenvam oli, jääb iga lugeja enda otsustada. Kohtumiseni järgmises online-väitluses - teisipäeval!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles