Liit astub kanna peale heade valimistavade rikkujale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Reinaas
Marek Reinaas Foto: Peeter Langovits

Et kohalike valimiste kampaania ning ka valimistoimingud ise viidaks läbi heade valimistavade kohaselt, otsustas Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit (EMSL) kokku panna nn ekspertide rühma, kes seda kõike vaatleks.


EMSLi juhataja Urmo Kübara sõnul jälgisid nad heade valimistavade järgimist ka Euroopa Parlamendi valimiste ajal. Kuna aga nii meedia kui ka kodanike huvi selle teema vastu oli nii suur, otsustas liit kaasata oma tegevusse veel teada-tuntud ja autoriteetseid inimesi.



«Kui suur see seltskond olema saab, seda veel ei tea, aga umbes kümne inimese kanti võiks see olla,» ütles Kübar.



Oma jah-sõna algatusele on öelnud näiteks sotsioloog Juhan  Kivirähk ja propagandaekspert Agu Uudelepp. Lisaks kuulub nn ekspertide nimekirja ning EMSLi ka endine õiguskantsler ja nüüdne advokaadibüroo Sorainen nõunik Allar Jõks.



Kübar nentis, et nõuda hea valimistava järgimist on iga inimese õigus ning mida rohkem inimesi sellest teab, seda parem. Tema sõnul on viimased valimiskampaaniad kahjuks näidanud, et mida valimised edasi, seda sisutühjemaks need muutuvad.



«On küll plakateid ja loosungeid, aga need saaksid olla palju eetilisemad ja sisukamad,» ütles Kübar.



EMSLi juhataja tõi näiteid juunikuistest Euroopa Parlamendi valimistest, mille kampaanias oli tegu lihtsalt erakonna imidži küsimusega. «Sinna kandideerijad rääkisid palju sisepoliitikast ja seepärast oli valijatel väga raske aru saada, mida saadikud siis Euroopa Liitu tegema lähevad,» lausus ta.



Üks nn eksperdigrupiga liitujatest oli reklaamibüroo Zavod juht Marek Reinaas, kes enda sõnul läks algatusega kaasa väga lihtsal põhjusel.



«Eks igaüks ühiskonna liikme ja valijana saab alateadlikult aru, et see, mis valimiskampaaniates toimub, ei ole päris kohane ja väärikas,» ütles ta.


Reinaas tõdes, et reklaamiseadus paraku ei reguleeri valimiskampaania puhul tehtavat reklaami.



«On tekkinud olukord, kus kampaaniatele ja valimisreklaamidele reeglid ei kehti,» lisas ta. «Ja kasutades kuulsat valimisloosungit, et kes siis veel, kui mitte EMSL võiks selle eest hea seista.»



Kuna head valimistavad on kevadel ka paberile kirja pandud ja suurem osa erakondi nendega nõustunud, siis ei tohiks nende järgimine Reinaasi hinnangul kohalikel valimistel tegelikult probleeme kaasa tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles