Parts: IRL kaotab Veskimäe lahkumisest

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits

Majandusminister Juhan Partsi hinnangul kaotab Eesti poliitika ning Isamaa ja Res Publica Liit erakonnana eksrahandusminister Taavi Veskimägi otsusest lahkuda poliitikust põhivõrguettevõtte Elering juhi kohale.


«Erakonna jaoks on Taavi kaotus,» kommenteeris Parts Postimees.ee'le Veskimäe sammu. Tema sõnul oli Veskimägi poliitik, kes julges oma seisukohti välja öelda.

Seda, et Veskimägi oli erakonnas siseopositsioonis, pidas minister klassikaliseks kuulujutuks, ning mõtet, et Veskimägi saadeti Elering n-ö jalust ära, nimetas ta lausa pahatahtlikuks.

«IRLis ei ole kunagi nii olnud ega saa olema, et kõik mõtlevad ühtemoodi kogu aeg ja - nagu juht ütleb midagi, kaagutavad kõik kaasa.»

Tema sõnul ei erinenud näiteks Veskimägi seisukohad riigi rahanduse küsimuses märgatavalt IRLi omadest, küll aga puudus neil valitsuse laiem toetus.

Ministri hinnangul ei tasu karta Veskimägi vähest kogemust erasektoris töötamisel, vaid tasuks tuua esile poliitikukogemust, mida saab Eesti heaks ära kasutada.

«Liikumine avalikust erasektorisse ja vastupidi käib kõikjal maailma riikides, kus on läänelik demokraatia,» rääkis Parts.

Tema sõnul toob Veskimägi ettevõttesse olulist lisaväärtust. «Operatiivjuhtimise kõrval on väga palju seda laadi tegevust, kus tuleb poliitikakogemus kasuks.»

Partsi väitel toob see kasu näiteks Eleringi koostöövõime parandamisel valituse ja ministeeriumidega, aga ka teiste riikide valituste ja partnerorganisatsioonidega - arvestades kas või Eesti soovi liituda Kesk-Euroopa elektrituruga.

Ministri sõnul jääb põhivõrguettevõte Elering loomulikuks monopoliks ning sellel on avalikke funktsioone rohkemgi kui teistel energiasektori lülidel.

Partsi väitel pole ka põhjust karta, et Veskimägi Eleringi juhiks saamine tooks kaasa ettevõtte politiseerimise.

«Ma ei kujuta küll põhivõrgu politiseerimist ette. Kindlasti käsitletakse seda riigile vajaliku personaliotsusena - et liikuda energeetikas samm edasi - , mitte et elektri ülekandmine on Isamaa nägu.»

Elering OÜ on energia ülekandega tegelev ettevõte, mis ühendab terviklikuks energiasüsteemiks Eesti suuremad elektrijaamad, jaotusvõrgud ja suurtarbijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles