Isamaa ja Res Publica Liit- nr. 105

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liit.
Isamaa ja Res Publica Liit. Foto: .
Isamaa ja Res Publica Liidu programm Europarlamendi valimistel:

I EDUKAS EUROOPA ON EDUKA EESTI TAGATIS

Euroopa ja maailm on uute väljakutsete ees. Rasked ajad loovad aga võimalusi põhjalikuks uuenemiseks. Selleks peab Euroopa Liit leidma endas jõudu toetada neid väärtusi, mis on teinud Euroopa suureks. Euroopa tegelik tugevus ja ühtsus on võimalik üksnes tänu jagatud kogemusele ja ideedele, milles peegeldub liikmesmaade soov elada õiglases ja vabas maailmas. Mida tugevam, otsustusvõimelisem ning demokraatlikum on Euroopa, seda edukam on iga liikmesriik omaette - ka Eesti.

Praegune maailma haaranud ja ebakindlust külvav majanduskriis nõuab Euroopalt ühtset ja julget tegutsemist. Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ning meie partnerid Euroopas toetavad avatud ja jätkusuutlikku turumajandust. Siseturu jätkuv avamine ning inimeste, teenuste, kaupade ja kapitali vaba liikumise täielik tagamine on Euroopa Liidu konkurentsivõimelisuse garantiiks ning aitab vastu seista protektsionismi ilmingutele. Sellele aitab kaasa ka euro-ala laienemine. IRL pooldab Eesti võimalikult kiiret eurole üleminekut.

Meie ees pole üksnes majandusprobleemid, vaid ka Euroopa Liidu julgeolekuriskid. Ühtne välis- ja julgeolekupoliitika peab näitama Euroopa Liitu maailmas tugeva ja arvestatava partnerina. Euroopa on jõud, mis suudab mägesid liigutada, kui ta tegutseb ühtselt.

IRL suudab Euroopas kaitsta Eesti huve. Selleks, et kaitsta Euroopa Liidus oma rahvuslikke huve, on oluline nii Euroopa Parlamenti valitud saadikute isiklik suutlikkus kui ka nende saadikurühma mõju Parlamendis. IRL kuulub Euroopa Parlamendi mõjuvõimsaimasse, Euroopa Rahvapartei saadikurühma. See saadikurühm seob Euroopa konservatiive ja kristlikke demokraate. Selle saadikurühma liikmetena saavad IRLi esindajad kõige tõhusamalt mõjutada Euroopa ja Eesti tulevikku määravaid poliitilisi otsuseid.

Seejuures peame endale aru andma, et Eesti suutlikkus Euroopas läbi lüüa sõltub paljuski otsustest, mida tehakse siin - Eestis. Kui Eesti ei suuda hoida tasakaalus oma eelarvet või ei tule toime tööpuudusega, jääme Euroopas jänni. Euroopa Liitu kuulumine on võimalus, mis tuleb Eestil endal sisuga täita. Meil ei maksa lakkamatult küsida, mida saab Euroopa meie heaks teha, vaid me peame iseendalt ausalt ja selgelt küsima, mida saame meie teha Euroopa heaks.

II AEG TEGUTSEDA
TUGEV JA JÄTKUSUUTLIK EUROOPA

Ettevõtlik Euroopa

Euroopa suudab majanduskriisist väljuda ning oma kodanike heaolu tagada vaid juhul, kui ta jätkab oma majanduse kaasajastamist ning selle konkurentsivõime tõstmist. Selle eeldus on omakorda avatud, tõhus ja piiranguteta ühtne turg. Peame säilitama vaba konkurentsi ja arendama ettevõtlusvaimu, mis on töökohtade loomise ja seeläbi ostujõu kaitsmise alus.
Töötajate Euroopa

Kõige suurem sotsiaalne ebaõiglus peitub kõrges töötuse tasemes. Töötus on tänase Euroopa suurim vaenlane. Peame seisma selle eest, et kõigil inimestel oleks parem juurdepääs vahenditele, mis aitavad neil muutustega toime tulla ning omandada uusi oskusi uutele töökohtadele asumiseks. Samuti leiame, et kaitsta tuleks pigem inimesi kui spetsiifilisi töökohti. Elukestva õppe kaudu peame arendama inimeste võimekust ning soodustama töövalmidust.

Uuenduslik Euroopa

Parim majanduspoliitika on tõhus hariduspoliitika. Üleminek teaduspõhisele majandusele, hariduse ja tööturu vastavusse viimine, investeeringud teadusuuringutesse ning innovatsiooni tõstavad Euroopa Liidu konkurentsivõimet ning aitavad tal kriisist väljuda.

Energiline Euroopa

Ühtne ja tõhus Euroopa Liit pole mõeldav ilma ühtse ja toimiva energiapoliitikata. Selle sisuks peab olema mitmekesise energiavarustatuse juurutamine, mis suurendab energiatõhusust kõikides tegevusvaldkondades, samuti energia siseturu ning sidusa energia-välispoliitika väljakujundamine. Ühtse energiaturu loomiseks on möödapääsmatu seni puuduvate energiaühenduste rajamine.

Tööpuuduse tõrjumiseks ja Euroopa konkurentsivõime parandamiseks IRLi saadikud:

- teevad kõik selleks, et Eesti võimalikult kiirel ühinemisel euro-alaga ei tekiks ühtegi kõrvaltakistust;
- astuvad samme teenuste turu täielikuks avamiseks, taotledes inimeste, teenuste, kapitali ja kaupade täiesti vaba liikumist;
- toetavad uute töökohtade loomist ja ettevõtluskeskkonna parandamist, tehes ettepanekuid ettevõtluse arengut pärssivate regulatsioonide kõrvaldamiseks;
- toetavad teadusuuringute ja innovatsiooni osakaalu suurendamist Euroopa Liidu eelarves;
- teevad tihedat koostööd Eesti ettevõtjatega, tagades Eesti ettevõtjate huvide kaitse Euroopa Liidus;
- pooldavad energiaühenduste rajamist, mis liidavad Eesti ja teiste Balti riikide energiasüsteemid Euroopaga;
- toetavad Euroopa Liidu ühtse energiaturu loomist ja ühtse energiapoliitika kujundamist, mis suurendab Euroopa energiajulgeolekut;
- algatavad arutelu Euroopa Liidu valitsemiskulude vähendamiseks, juhtimisstruktuuride muutmiseks avatumaks ja tõhusamaks, kõrgemate ametnike privileegide vähendamiseks ning paberivaba asjaajamise sisseseadmiseks;
- töötavad selle nimel, et Euroopa Liidu liikmesmaade tarbijatel oleksid võrdsed võimalused teenuste ja kaupade kättesaamisel.

SOLIDAARNE EUROOPA
Ühtehoidev Euroopa

Majanduskriis on väljakutse Euroopa solidaarsusele. See avaldab eriti negatiivset mõju Euroopa Liidu vähem arenenud piirkondadele. Seetõttu tuleb võimalikult kiiresti asuda ellu rakendama kindlat ühtekuuluvuspoliitikat. Solidaarsus peab väljenduma selles, et lõpetatakse vahetegemine uute ja vanade liikmesriikide vahel ning rakendatakse ühtset poliitikat nii põllumajanduses kui ka muudel elualadel. See eeldab samme Euroopa ühtse mälu- ja väärtusruumi tugevdamiseks.

Roheline Euroopa

Solidaarsus tähendab ka vastutust tuleviku ees. Euroopa ei saa elada tuleviku arvel. Selleks peab erilist tähelepanu pöörama keskkonnakaitsele, et tulevased põlvkonnad päriksid jätkusuutliku elukeskkonna. Erilist tähelepanu tuleb seejuures pöörata energiasäästule ning energia-allikate mitmekesistamisele ja loodussõbralikkusele.

Laste Euroopa

Euroopal pole tulevikku ilma lasteta. Seetõttu peab Euroopa rohkem tähelepanu pöörama perede ja laste toetamisele. Sellele eesmärgile aitab kaasa euroopaliku väärtus- ja kultuuriruumi hoidmine.

Selleks IRL saadikud Euroopa Parlamendis:

- peavad oluliseks, et Euroopa Liitu ei jagata väikesteks ja suurteks, uuteks ja vanadeks riikideks, ning rõhutavad solidaarsust ning võrdsete võimaluste loomist kõigile liikmesriikidele;
- astuvad samme Euroopa ühtse põllumajanduspoliitika väljatöötamiseks, et lõpetada uute liikmesriikide seadmine ebavõrdsesse olukorda;
- peavad oluliseks, et järgmisel finantsperioodil (pärast 2013. aastat) põllumajanduspoliitika säiliks ühisena ja seda rahastataks valdavalt Euroopa Liidu ühisest eelarvest;
- toetavad otsuseid, mis suurendavad keskkonnasäästlikku käitumist;
- töötavad selle nimel, et järgmises Euroopa Liidu eelarves leiaks oma kindla koha Läänemere-strateegia;
- algatavad arutelu üle-euroopalise ühtse ID-kaardi sisseviimiseks;
- taotlevad vajalike vahendite eraldamist Euroopa Parlamendi 2. aprilli otsuse elluviimiseks, et teadvustada kommunismi kuriteod.

ÜHTNE VÄLIS- JA JULGEOLEKUPOLIITIKA

Edukas ja reaalselt mõju avaldav välis- ja julgeolekupoliitika saab olla vaid ühel häälel rääkiv poliitika. Euroopa Liit peab järjekindlalt süvendama Atlandi-üleseid suhteid, et tugevdada läänemaailma ühist väärtusruumi ning kõigile võimalusi pakkuvat ühisturgu. Ühtsuse ja selge missiooni korral on Euroopa võimeline vältima Lõuna-Kaukaasia taolisi konflikte ning paremini siduma oma naabreid euroopalike väärtustega.

Avatud Euroopa

Euroopa Liidu laienemine on üks Euroopa võimsamaid poliitilisi hoobasid. See on võimaldanud ületada Euroopa jagunemist Idaks ja Lääneks, saavutada rahu ning stabiilsus kogu kontinendi ulatuses. Senised laienemised on selgelt toonud kasu nii uutele kui ka vanadele liikmesriikidele.

Turvaline Euroopa

Me elame tõsiste ohtude maailmas. Rahvusvaheline terrorism, massihävitusrelvade levik ning organiseeritud kuritegevus võivad mõjutada meie ühiskondade sidusust ning Euroopa ühtsust. Vastused tuleb leida ka uutele julgeolekuväljakutsetele, nagu seda on küberjulgeolek. Ainus väljapääs on üheskoos neile ohtudele vastu astuda nii kodus kui ka piiri taga. Euroopa peab looma koostöös NATOga oma kaitseidentiteedi, et mängida kaalukamat rolli ka strateegilistes küsimustes.

Selleks IRLi saadikud Euroopa Parlamendis:

- toetavad Euroopa Liidu ühtse välis- ja julgeolekupoliitika kujundamist;
- toetavad Euroopa Liidu jätkuvat laienemist;
- tagavad naabruspoliitika muutmise sõnadest tegelikkuseks ning Euroopa Liidu „idamõõtme" realiseerumise;
- toetavad demokraatiat ja vabadust kaitsvaid liikumisi ja isikuid maailmas, astuvad välja inimõiguste rikkumise ja rahvusliku rõhumise vastu ega aktsepteeri nn mõjusfääride poliitikat;
- panustavad tugevate Atlandi-üleste suhete arendamisse ning toetavad reaalseid samme Atlandi-ülese ühisturu loomiseks;
- toetavad tihedamat ning paremini koordineeritud Euroopa Liidu - NATO koostööd.

IRLi saadikud Euroopa Parlamendis hakkavad tööle mõjukaimas Euroopa Rahvapartei fraktsioonis. Mida rohkem saadikuid, seda laiem on haare, et mõjutada võimalikult paljusid poliitikavaldkondi.


ÕIGED OTSUSED RASKEL AJAL!

TUNNE-VÄLDO KELAM

Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit


Sünniaeg: 10.07.1936


Sünnikoht: Taheva, Valgamaa


Töökoht: Euroopa Parlament


Amet: Euroopa Parlamendi liige


Haridus, õppeasutus, eriala: ajaloolane, Tartu Riiklik Ülikool 1959


Teaduslik kraad: ei ole

MARKO MIHKELSON
Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
Sünniaeg: 30.11.1969
Sünnikoht: Valga
Töökoht: Riigikogu
Amet: Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees
Haridus, õppeasutus, eriala: kõrgharidus, Tartu Ülikool, ajalugu, 1993
Teaduslik kraad: ajaloomagister

KAROLI HINDRIKS
Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
Sünniaeg: 17.06.1983
Sünnikoht: Kohtla-Järve
Töökoht: MTV Eesti
Amet: tegevjuht
Haridus, õppeasutus, eriala: Estonian Business School BbA Int 2008; Portsmouth High School, 2001
Teaduslik kraad: bakalaureus

ANDRES HERKEL
Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
Sünniaeg: 14.08.1962
Sünnikoht: Tallinn
Töökoht: Riigikogu / liige
Amet: Riigikogu liige
Haridus, õppeasutus, eriala: Tartu Ülikool, psühholoogia, 1985
Teaduslik kraad: magister

LIISA-LY PAKOSTA
Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
Sünniaeg: 03.09.1969
Sünnikoht: Tallinn
Töökoht: Siseministeerium
Amet: osakonna juhataja
Haridus, õppeasutus, eriala: Kõrg-, ajalugu ja pedagoogika, Tartu Ülikool, 1993
Teaduslik kraad: MA

SVETLANA BALTINA
Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
Sünniaeg: 05.04.1974
Sünnikoht:
Töökoht:
Amet:
Haridus, õppeasutus, eriala:
Teaduslik kraad:

ANNA-GRETA TSAHKNA
Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
Sünniaeg: 03.04.1980
Sünnikoht: Pärnu
Töökoht:
Amet:
Haridus, õppeasutus, eriala: kõrgem, majandus, Tartu Ülikool, 2003
Teaduslik kraad: BA

KADRI KOPLI
Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
Sünniaeg: 20.11.1970
Sünnikoht: Tallinn
Töökoht: MEP Tunne Kelami Büroo
Amet: büroo juhataja
Haridus, õppeasutus, eriala: Kõrgharidus, sotsiaaltöö, Tallinna Pedagoogiline Ülikool
Teaduslik kraad: magister

MADIS KÜBAR
Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
Sünniaeg: 19.10.1980
Sünnikoht:
Töökoht:
Amet:
Haridus, õppeasutus, eriala:
Teaduslik kraad:

KAIA IVA
Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
Sünniaeg: 28.04.1964
Sünnikoht:
Töökoht:
Amet:
Haridus, õppeasutus, eriala:
Teaduslik kraad:

PEETER TULVISTE
Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
Sünniaeg: 28.10.1945
Sünnikoht: Tallinn
Töökoht: Riigikogu
Amet: Riigikogu liige
Haridus, õppeasutus, eriala: kõrgem, psühholoogia, Moskva Ülikool, 1969
Teaduslik kraad: dr

ENE ERGMA
Erakond: Erakond Isamaa ja Res Publica Liit
Sünniaeg: 29.02.1944
Sünnikoht:
Töökoht:
Amet:
Haridus, õppeasutus, eriala:
Teaduslik kraad:

Copy
Tagasi üles