Keskerakonna volikogu: skandaalid on kahjustanud õiguskaitseorganite mainet

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna aastapäeva tort
Keskerakonna aastapäeva tort Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Haapsalus toimuval Keskerakonna volikogu istungil võeti vastu avaldus «Eetiline Eesti Vabariik – kas ka õigusriik?», milles märgitakse, et Eestis viimastel kuudel aset leidnud skandaalid on oluliselt kahjustanud poliitika ning õiguskaitseorganite mainet.

«Meie riigile kipub omaseks saama olukord, kus skandaalides kasutatakse relvana õiguskaitseorganeid käsikäes meediaga. Sõltumatust ja salajasest uurimisest minnakse kaarega mööda ning sisuliselt toimub kohtuprotsess Eesti juhtivamate meediaväljaannete esikülgedel,» seisab avalduses.

«Samasuguseks tavaks on saanud praeguste riigijuhtide valmidus anda kõigile skandaalidele kiirelt ka hävitavaid eetilisi hinnanguid. Nii kipuvadki skandaalid jääma vaid eetiliste hinnangute tasemele ning poriga ülevalatute süü ei leia tõendamist. Kuid maine rikutakse pikaks ajaks.»

«Tuleb mõista, et kui praegu võib õiguskaitseorganite liigne jõukasutus tunduda vaid erandina, siis järgmisel päeval võib see tabada juba igaüht, muutuda kontrollimatuks ning sihikindlaks,» märgib Keskerakond.

«Juristide analüüsi kohaselt võib kriminaalmenetluse varjus riik hoopis etendada kaasaegset nõiajahti. Kui halb peab olema aga tegu, mis annab riigile õiguse võtta inimese kõik tegemised pikemaks ajaks luubi alla? Uurimise või läbiotsimise käigus saadud juhuleiu kohta peab aga küsima, kas see on ikka põhjendatud? Kas see on ikka juhuslik leid rajal, mida käidi kitsalt konkreetsesse juhtumisse sekkumise hädavajalikkuse tarbeks? Kui me neid küsimusi ei küsi, siis anname ise ennast lahti oma vabast staatusest ning allutame ennast täitevvõimu suvaotsustele,» leiab Keskerakond oma avalduses.

Keskerakonna teatel võeti istungil vastu veel avaldused «Valitsuskoalitsioon ohverdab Kreeka heaks 100 000 eesti inimest», «Käsimüügiravimite kättesaadavuse laiendamise kohta» ning «Toetame õpetajate streiki».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles