Kristlikud demokraadid seisavad silmitsi pankrotiavaldusega

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aldo Vinkel oli Eesti Kristlike Demokraatide eelmine juht.
Aldo Vinkel oli Eesti Kristlike Demokraatide eelmine juht. Foto: Liis Treimann

Harju maakohus arutab 13. märtsil võlausaldajate esitatud pankrotiavaldust erakonna Eesti Kristlikud Demokraadid (EKD) vastu. Kunagine laenuandmine on toimunud aga küllaltki kummalistel asjaoludel.

Pankrotiavalduse esitas üks firmadest, kes andis 2007. aastal erakonnale laenu. Võlausaldaja ACG Int OÜ esindaja, advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Karin Madisson ütles, et nõuete suurus erakonna vastu on vähemalt 333 601 eurot.

Pankrotiavaldus anti tema sõnul põhjendusel, et kui laen anti rohkem kui neli aastat tagasi, siis erakonna viimane tagasimakse toimus 2009. aastal. «Viimase kahe aasta jooksul pole ühtegi tagasimakset tehtud ning erakonna bilanssi vaadates on selge, et selliseid summasid ei suuda erakond kuidagi tagastada – erakonnal vara pole, riigikogus esindatust pole ning riigitoetust seega ei tule ning liikmete toetus on olematu» selgitas Madisson.

Kurioosseks teeb loo veel see, et erakonnale raha laenates pani laenuandja nimel lepingule allkirja ja tegi ülekande firma juhatuse liige Aldo Vinkel, kes oli samal ajal ka EKD juhatuse esimees.

«Firma juhatuse liikmena tegutsedes tekitas Aldo Vinkel pöördumatu kahju äriühingule ja laenas enda juhitud erakonnale antud äriühingu raha. Ta kuritarvitas oma juhatuse liikme positsiooni, teades selgelt, et laenu tagastamine on võimatu ning sellise laenu andmine ei olnud kuidagi seotud antud äriühingu majandustegevusega,» lausus Madisson. «Sarnastel asjaoludel anti laenu ka teise suurima võlausaldaja nimel,» kinnitas advokaat.

Madisson ütles, et firmade juhtimine võeti Vinkelilt üle 2010. aasta lõpus. Senikaua üritati mehega kokkulepet sõlmida, «lootuses, et äkki ta tunnistab oma viga, leiab raha ja kustutab võla,» lausus advokaat.

Tema sõnul oleks laenulepingu kohaselt pidanud erakond pidevalt tagasimakseid tegema. «Kuna Vinkel kontrollis mõlemat lepingupoolt, siis laskis ta asjal ilmselt minna,» sõnas advokaat.

«Samas kodulehte vaadates on näha, et erakond tegutseb, toimuvad koosolekud. Küllap enamus liikmeid raha liikumistega kursis ei olnud,» arvas vandeadvokaat. Laenatud raha kasutati peamiselt 2007. aasta valimiskampaania rahastamiseks.

Vinkel: avaldusel pole põhja all

Aldo Vinkel pidas kogu juhtumit rohkem naljaasjaks ja rõhutas mitu korda, et pankrotiavaldus on põhjendamatu nii tema enda kui erakonna advokaatide kinnitusel. «Sel pole põhja all. Ei ole argumente, laenud on hüpoteekidega tagatud. On lihtsalt üks inimene, kes tahab meile seda halba teha,» ütles Vinkel.

Vinkel kinnitas, et erakond maksab võlausaldajatele laenu tagasi, nagu leping ette näeb. «Aga mingi inimene on arvanud, et tõlgendab lepingut omasoodu, aga tegelikult on see väga ühene,» ütles ta.

Küsimusele, millal erakond viimati laenu tagasimakse tegi, ei osanud ta vastata, ent lisas kiiresti, et selleks pole ka kohustust: «Meil ei ole kohustust laenu kogu aeg tagasi maksta enne lõpptähtaega. Meil ei olnud mingit graafikut, mingi inimene hiljem joonistas selle, aga nii need asjad ei käi, see peab ikka kahepoolne olema,» rääkis Vinkel.

Kaudselt puudutas sama teemat riigikohtu 2009. aasta otsus, mis jättis jõusse ringkonnakohtu otsuse, millega karistati EKD-d rahatrahviga karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis puudutab piiranguid erakonna majandustegevuses. Nimelt sõlmis erakond laenulepinguid äriühingutega, millel ei olnud krediidiasutuse tegevusluba, ehkki erakonnaseaduse alusel on see keelatud.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon on tõdenud, et erakonna finantsseis on märkimisväärselt halb. Kristlike Demokraatide 2011. aasta raha puudujääk 14 313 eurot on suurem 2010. aastal laekunud tuludest (10 385 eurot).

«Erakonna põhiline kohustus on laenukohustus, lühiajaline ja pikaajaline kokku summas 340 000 eurot, seega nullkuludega elades kuluks sellise laenu tasumiseks 34 aastat. Laenu tasumise tähtaeg on aga 31.12.2020 ehk 10 aastat. Pankrotist päästaks erakonna ainult laenunõudest loobumine erakonna kasuks,» järeldas komisjon oma ülevaates erakondade finantsmajanduslikust olukorrast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles