Küsitlus: Keskerakond võib säilitada Tallinnas ainuvõimu (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart
Mihhail Kõlvart Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakond võib säilitada Tallinnas ainuvõimu ja Lasnamäe esinumbrina kandideeriv keskerakondlane Mihhail Kõlvart teeb eelolevatel kohalikel valimistel väga hea tulemuse, selgub MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Turu-uuringute AS küsitlusest.

Küsitlusest selgub, et järgmisel nädalal toimuvate kohalike omavalitsuste valimiste järgselt võib Keskerakond säilitada Tallinnas ainuvõimu, teatas Ühiskonnauuringute Instituut reedel BNSile. Tallinna elanike seas läbi viidud küsitlus näitab, et Keskerakonda toetab 47 protsenti vastajatest.

«Küsitluse tulemused Tallinna juhtimises valimiste järgselt märkimisväärset muutust ei ennusta, enamikus ringkondades on teistel erakondadel raske Keskerakonna kandidaatidele vastu saada,» ütles Ühiskonnauuringute Instituudi analüütik Tanel Paas. «Samuti ei ole Keskerakonnal probleemi Savisaare «asendamisega» Lasnamäel, kus väga edukaks häälemagnetiks tõotab kujuneda Mihhail Kõlvart.»

Inimestelt küsiti esmalt, millises ringkonnas nad saavad hääletada ning seejärel esitati neile antud ringkonna valimisnimekirjad, kus küsitlusele vastajad pidid valima kindla kandidaadi. «Sellise küsitlusviisi eesmärk oli jäljendada võimalikult täpselt valimisjaoskonnas tekkivat situatsiooni,» sõnas Paas.

Ülelinnaliselt saaks küsitluse põhjal Keskerakond 47 protsenti häältest, Reformierakond 15 protsenti, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 14 protsenti ning Eesti Konservatiivne Rahvaerakond EKRE kaheksa protsenti. Valimiskünnise piirimail on Isamaa ja Res Publica Liit, keda valiks viis protsenti. Savisaare valimisliidu ja Tegusa Tallinna poolt hääletaks ainult kaks protsenti küsitletutest. Samas on tõenäoline, et Edgar Savisaar isikumandaadiga siiski napilt volikokku pääseb, Lasnamäel hääletaks tema poolt kuus protsenti küsitletutest.

Küsitluse meetod võimaldab välja tuua kõige populaarsemad kandidaadid erinevates valimisringkondades. Märkimisväärne on Mihhail Kõlvarti toetus, keda Lasnamäel toetaks 51 protsenti küsitletutest. Mustamäel teeks küsitluse põhjal väga tugeva tulemuse Taavi Aas, keda toetaks 25 protsenti ringkonna valijatest. Põhja-Tallinna valimisringkonnas on samuti väga populaarsed Keskerakonna esinumbrid – Yana Toomi toetab 18 protsenti ja Raimond Kaljulaidi 17 protsenti ringkonna valijatest. Nõmmel teeksid aga võrdse tulemuse Urmas Paet ja Rainer Vakra, kumbagi toetaks 19 protsenti ringkonna valijatest.

Turu-uuringute AS viis MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitluse läbi veebikeskkonnas 25. septembrist 3. oktoobrini ning sellele vastas 1000 16-aastast ja vanemat Tallinna elanikku.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles