EKRE-le tehti riigikogus kambakas (41)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme, taamal Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Artur Talvik.
Martin Helme, taamal Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Artur Talvik. Foto: Erik Prozes

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) kartus sai tõeks: riigikogu õiguskomisjoni liikmed tegid fraktsioonile menetlusreegleid rikkudes kambaka ja kooseluseaduse tühistamise eelnõu ilmselt enne valimisi suurde saali hääletusele ei jõua.

EKRE aseesimees ja fraktsiooni esimees Martin Helme kirjutas sotsiaalmeedias, et kuus õiguskomisjoni liiget – Külliki Kübarsepp, Hanno Pevkur, Valdo Randpere, Heljo Pikhof, Hardi Volmer ja Meelis Mälberg – hääletasid komisjonis kolm korda seaduserikkumise poolt ja lükkasid sellega kolm korda tagasi võimaluse saata kooseluseaduse tühistamine saali arutelule seadusega ette nähtud seitsme nädala sees.

«Jõhker opositsiooni teerullimine ja seaduserikkumine – kusjuures kahe opositsioonierakonna kaasabil. Hetkel patiseis ja võeti vaheaeg,» kirjutas Helme.

Õiguskomisjonis on kokku 11 liiget, tänane tulemus oli viis poolt- ja viis vastuhäält ehk otsust ei langetatud. Ühes leeris: EKRE, IRL ja Keskerakond, teises SDE, Vabaerakond ja Reformierakond.

Helme selgitas oma järgmises postituses, et nii nagu nad kahtlustasid, hakkasid sotsid ja opositsioonis olevad reformierakondlased täna õiguskomisjonis raiuma seaduserikkumist ning neid toetas vabaerakondlane Külliki Kübarsepp.

Komisjon peab kodukorra seaduse järgi saatma kooseluseaduse tühistamise eelnõu suurde saali esimesele lugemisele mitte hiljem kui sügisistungjärgu 4. nädalal ehk kuupäevadel 10.–12. oktoober. Reformierakondlased ja sotsid hääletasid Helme sõnul kõikide kuupäevade vastu, vabaerakondlane ei hääletanud ja seega tekkis viik ning ükski välja pakutud kuupäev ei leidnud toetust.

Eriti piinlik oli Helme arvates vaadata komisjoni aseesimehe, endise siseministri Hanno Pevkuri (RE) põhjendusi, miks ta pooldab seaduserikkumist. «Tegemist on järjekordse musta päevaga Eesti demokraatia ja parlamentarismi ajaloos, mil kooseluseaduse elus hoidmiseks ei põrkuta tagasi ühestki võttest. Kübarsepa põhjendus oma seaduserikkumisele? Sest konservatiivid pole asunud toetama nende paarkonna seadust...,» kirjutas Helme.

Poliitik lisas, et neljapäeval on võimalus veelkord teha riigikogu juhatusele ettepanek suure saali kuupäeva arutelu osas nii, et ei rikutaks seadust ega tehtaks opositsioonile seda, mida nad näevad täiesti tavapäraselt juhtuvat Venezuelas, Valgevenes, Venemaal. «Külliki, Hanno, soovite selles jätkuvalt osaleda?» küsis Helme.

Karilaid: Pevkur tegi koridorides lobitööd

Reformierakonna esimees Hanno Pevkur ütles, et EKRE-le mingit kambakat tehtud pole. Tema sõnul hakkas asi pihta sellest, et koalitsioonil ei ole hääli koos. «Koalitsiooni vastutus on viia päevakorrapunktid saali. Komisjoni esimees (Jaanus Karilaid (KE) – toim) on hoidnud seda eelnõud enda laua sahtlis nii pikalt, et nüüd pandi komisjon tervikuna fakti ette, et me peame otsustama,» põhjendas ta.

Sotsiaaldemokraadid tegid Pevkuri sõnul Helju Pikhofi eestvedamisel ettepaneku kutsuda komisjoni õiguskantsler ja küsida, mida tähendab seaduse tühistamine kooselu sõlminud paaridele. Kuna sisuline debatt jäi ära, ei saanud nad Pevkuri sõnul ka seda ettepanekut toetada. Pevkur lisas, et Helmel ei tarvitse muretseda, sest menetlus on veel pooleli ja jätkub neljapäeval.

Õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid (KE) lükkas Pevkuri jutu ümber ja ütles, et too ajab poliitilist valet suust välja. Karilaid märkis, et kuna eelnõu anti parlamendile üle juba 15. mail ja juhtivkomisjoniks määrati õiguskomisjon ning Pevkur seda teadis, siis oleks ta varasematel istungitel võinud öelda, et soovib täiendavaid uuringuid kooseluseaduse kohta.

Karilaid on enda sõnul olnud eelnõu algatajaga ehk EKRE fraktsiooniga sel teemal tihedas ühenduses ja neile sobis plaan, et 25. septembril teeb komisjon otsuse. Keskerakondlase sõnul täitsid nemad kodukorra seadust, et seitsme töönädala jooksul tuleb eelnõu suurde saali saata. Ta lisas, et teema on suures saalis olnud juba kaks korda, mistõttu pole tegu millegi uuega.

«Hanno Pevkur on jah tõesti viimased nädalad-poolteist käinud ringi mööda poliitilisi koridore ja teinud poliitilist lobi, et seaduseelnõu võiks saali minna pärast kohalikke valimisi,» rääkis Karilaid ja lisas, et tema seda õigeks ei pea, kuna riigikogu kodukorra seadust tuleb täita.

Karilaid lubas neljapäeval hoida jäika joont ja kutsub saadikuid üles lõpetama poliitilise kampaania jutud, kuna nad on nagunii poliitikutena kogu aeg pidevas kampaanias ja kõik poliitikud tahavad end oma valijatele näidata – sellel kaalutlusel aga päevakorrapunkte ära peita ei saa.

Vabaerakondlane Külliki Kübarsepp põhjendas mittehääletamist sellega, et nende erakonna eesmärk on teha tsiviilpartnerluse seadus. Vabaerakonna saadikud on andnud riigikogus töösse paarkonnaseaduse eelnõu, mis ootab teist lugemist põhiseaduskomisjoni töölaual.

Kübarsepp selgitas, et on vastutustundetu seaduseid tühistada, kui lahendusi välja pakutud ei ole. Sel põhjusel ei osalenud Vabaerakonna saadik enda teatel tänasel õiguskomisjoni istungil menetluses olnud kooseluseaduse tühistamise seaduse hääletusel.

Kübarsepa sõnul on eelnõu autor toonud kooseluseaduse menetlusseaduse riigikogu töölauale eeskätt populistlikul eesmärgil, et sel teemal pildile pääseda enne kohalikke valimisi. Kübarsepp lisas, et suurim mure on komisjoni esimehe Jaanus Karilaiu soovimatus teha komisjonis tööd ning teadlikult venitada emotsionaalsete teemadega, mida oleks võinud arutada enne suvepuhkust.

Postimees kirjutas laupäevases lehes, et EKRE parlamendifraktsiooni liikmed andsid juba mais sisse üherealise seaduseelnõu, mille vastuvõtmisel tühistaks riigikogu kooseluseaduse juba jõustunud osa. Eelnõu menetlusse andmine oli ajastatud nii, et see jõuaks riigikogu suurde saali hääletamisele vahetult enne kohalike omavalitsuste volikogude valimisi 15. oktoobril.

Helme ei varjanud, et erakond soovib seegi kord panna valimiste eel riigikogulaste ette väärtuspõhise otsuse. Postimehe teada soovib aga riigikogus mitu erakonda lükata EKRE pidupäeva valimistetagusesse aega, isegi kui selleks tuleb rikkuda riigikogu kodukorra seadust.

Loe pikemalt:

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles