EKRE saadikud lahkusid Jaak Printsi sõnavõtu ajal protesti märgiks riigikogu saalist (30)

Helen Mihelson
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart ja Martin Helme.
Mart ja Martin Helme. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Täna toimus riigikogu suures saalis olulise tähtsusega riikliku küsimuse «Eesti demokraatia ohud ja väljakutsed» arutelu. 

Sotside fraktsiooni korraldatud arutelul esines ettekandega Euroopa Parlamendi liige, professor Marju Lauristin (SDE), kes räägib liberaalse demokraatia tähtsusest Eesti iseolemises. Lisaks kõneles näitleja Jaak Prints teemal «Me ei pea kartma». Õpetaja ja teoloog, riigikogu liige Toomas Jürgenstein (SDE) esines ettekandega «Rahvusluse rikkusest».

Prints: me ei pea kartma

«Mulle tundub, et terve Eesti kardab,» tunnistas näitleja Jaak Prints täna riigikogu suures saalis.

«Keda kardad, Eesti? Kas sa kardad Venemaad? Kas sa kardad Euroopat? Kas sa kardad pagulasi? Kas sa kardad neid, kes pagulasi kardavad? Kas sa kardad liiga suurt meteoriiti, mis ühel päeval tühjusesse ilmub ja ilma ühegi loogilise seletuseta just meie poole suuna võtab? Kardad sa, et me rahvusena kaome? Kardad sa, et rahvusluse sildi alla poevad ka need, kes pöörduvad teiste rahvuste vastu? Kardad sa, Eesti, et meid on liiga vähe − seda oled sa ju alati kartnud. Kardad sa meie keele hääbumist? Kardad sa meie ajaloo, kultuuri, tuleviku, lootuste, unistuste purunemist? Või kardad sa, Eesti, et pööraste muutuste trummel, mis keerleb üha hüpnootilisemal moel, raputab paigast me vähesegi kindlustunde? Kardad sa vaesust? Kardad sa viha? Kardad sa ebavõrdsust? Sest mina kardan seda kõike,» rääkis Prints.

Ta ütles, et lahendus ei ole «hirmude teadlik ja valedega üleskütmine, seejärel relvade kättejagamine ja kogupaugule õhutamine». Sis pöördus ta riigikogu poole: «Palun ärge tehke nii. Inimeste õigustatud hirmude konverteerimine häälteks ei ole lahendus, vaid see on küüniline poliittehnoloogia ehk teisisõnu − argus. Kuid te teate seda ju isegi. Te teate, muidu poleks te siia võlgu täis ruumi saanud.»

«Aga lahendus ei ole ka see, kui inimeste hirmude üle naerda, kui pidada neid mõttetuteks, kui neile ette heita, miks nad ei tea juba ise «õiget informatsiooni», ei loe «õigeid allikaid», miks nad ei istu hommikust õhtuni OECD ja OSCE raportites ning ei jooni sealt alla kohti, mis nende hirme leevendaksid,» rääkis Prints. «Ei saa inimestele ette heida, et nad kardavad seda, mida nad kardavad.»

Seda enam, et kõigile hirmudele ei ole meil täna lahendusi ega ole isegi aimu, kuidas neid lahendama hakata, tõdes ta.

«Ma usun, et paljud teist tegelevad probleemide õhutamise asemel nende lahendamisega. Soovin teile selleks palju jõudu. Aga ärge unustage siis meid, kes me kardame. Ärge unustage meile selgitamast. Ärge unustage meiega rääkimast,» soovitas ta. «Mõistke meie hirme, aga ärge tekitage neid. Sest me oleme nendes hirmudes koos. Nagu me oleme ka kõiges muus ja alati – koos.»

EKRE saadikud lahkusid saalist

Sotside korraldatud arutelul lahkusid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni saadikud näitleja Jaak Printsi ettekande ajaks saalist, sest näitlejale oli keelatud küsimusi esitada. Riigikogu aseesimees Enn Eesmaa (KE) selgitas riigikogulastele, et sedalaadi riiklike küsimuste arutelul, kus on esinejaid kolm, ongi väga sageli võimalus esitada küsimusi kahele ettekandjale. Täna saidki valitud need kaks.

EKRE fraktsiooni juhi Martin Helme sõnul ei ole nemad nõus, et riigikogus lubatakse pidada monolooge. «Seepärast lahkus meie fraktsioon Printsi ettekande ajaks saalist. Sotsid pidagu oma monoloogi üksi,» ütles Helme.

Pärast ettekannete lõppu said riigikogu saadikud osaleda läbirääkimistel. Läbirääkimistel võtsid sõna Mart Nutt, Andres Herkel, Hanno Pevkur, Martin Helme, Barbi Pilvre, Peeter Ernits, Mart Helme, Jüri Adams, Oudekki Loone, Jaak Madison, Külliki Kübarsepp, Igor Gräzin, Jaanus Marrandi ja Henn Põlluaas, kes kõik tõid esile demokraatiaga seotud erinevad aspektid ja seisukohad.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles