Heimar Lenk kaalub ümberrivistumist (11)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Heimar Lengi hinnangul on Keskerakond koalitsioonipartnerite suhtes liiga pehme ja keeranud selja oma klassikalistele põhimõtetele.

«Pärast valimisi on Eestis uus olukord. Mina ümberrivistumist ei välista,» ütles Lenk. 

«Mõningates küsimustes puudub praegu tõesti usaldus erakonna liikmete ja juhtkonna vahel,» ütles Lenk. Tema sõnul ei tohiks Keskerakond loobuda oma klassikalistest programmilistest põhimõtetest. «On küsimusi, mis tuleks kokkuleppida ja valitsuse koalitsioonikaaslasi, eelkõige IRLi, mitte kummardada,» ütles Lenk. 

«Veerand sajandit on Keskerakond lähtunud geniaalse Savisaare ideoloogiast ja nüüd on see muutunud,» ütles Lenk.

Tema hinnangul on Keskerakond teinud vene koolide ja kodakondsusküsimustes mitu sammu tagasi. 

Heimar Lenk selgitas, et kuigi ta toetab Keskerakonda edasi, on temal, Oudekki Loonel ja Marika Tuus-Laulil seisukohad, millest nad ei ole nõus taganema. «Näiteks sundüürnikele toetuse maksmine on 26 aastat olnud valimisplatvormides sees, aga seekord mitte. Umbes nii on ka kooselusadusega, millele oleme põhimõtteliselt vastu olnud,» ütles Lenk.

«Kui Keskerakond loobub oma klassikalistest põhimõtetest ja tulevad sellised seadused, siis ei saa edasi minna ja tuleb ümber vaadata,» ütles Lenk. 

Lenk ütles, et ei taha valitsuskriisi tekitada ning peab oluliseks Keskerakonna võimul jätkamist, kuid loodab, et seda tehakse vastavalt oma klassikalistele põhimõtetele. 

Oudekki Loone sõnul on tema toetus Keskerakonnna suhtes on jätkuv. «Kui peetakse kinni koalitsioonileppest ja ei hakata lasteaeda mängima, siis ma ei näe selles üldse küsimust,» ütles Loone.

Maarika Tuus-Laul kinnitas, et Keskerakond saab tema häälele ja toetusele parlamendis kindel olla. «Pole nii, et keegi ei saa enda tunde järgi hääletada," ütles ta. 

Oudekki Loone, Marika Tuus-Laul, Heimar Lenk ja Olga Ivanova märkisid oma avalduses, et «kui puudub vastastikune usaldus erakonna liikmete ja juhtkonna vahel, pole loota ka tulemusrikast koostööd parlamendis».

«Me oleme sügavas mures Eesti suurima erakonna käekäigu ja maine pärast. Olukorras, kus fraktsiooni liikmete arvamus erakonnale oluliste küsimuste otsustamisel on väheoluline, on keeruline ette kujutada edasist edukat koostööd. Kui puudub vastastikune usaldus erakonna liikmete ja juhtkonna vahel, pole loota ka tulemusrikast koostööd parlamendis,» seisis kolme keskerakondlase avalduses.

«Praegu on valitsusliidul 54 kohta ja on enamus- mitte vähemusvalitsus,» ütles Oudekki Loone.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles