Keskerakonnast välja heidetud Ivanova: ma hakkan juhatuse koosolekutel edasi käima (2)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Ivanova
Olga Ivanova Foto: Mihkel Maripuu

Eile Keskerakonna juhatuse otsusega erakonnast välja arvatud Lasnamäe piirkonna juht ja riigikogu liige Olga Ivanova kavatseb partei koosolekutel edasi käia, et esindada teiste väljaheidetute õigusi.

Kuigi Keskerakonna juhatuse otsusega saab erakonna liikmeid parteist välja heita, ei saa lahkuma sundida juhatusest juhatuse liikmeid, kes sinna partei kongressil valitud on. Nii ongi Ivanoval õiguslik alus juhatuse koosolekutel edasi käia, kuigi ta kandideerib valimistel Savisaare Valimisliidus.

«Tänase seisuga vastus on, et jah, ma hakkan erakonna juhatuse koosolekutel käima,» kinnitas Ivanova.

Riigikogu liikme sõnul on talle juba kirjutanud inimesed, kellel ei lastudki kandideerida Keskerakonna nimekirjas. «Näiteks Narva-Jõesuus, kus need, kes tahtsid Keskerakonna nimekirja tulla, seda teha ei saanud, vaid pidid minema valimisliitu, kuna kohalik piirkond ei võtnud neid nimekirja,» tõi Ivanova välja. Tema sõnul oli analoogne juhtum ka Mustamäel, kus erakonna liige ei leidnud ennast valimisnimekirjast üles.

«Ma tahaks ikkagi seista nende inimeste eest, kes kandideerivad praegu üle Eesti valimisliitudes. Ma arvan, et see ei ole õige, kui neid hakatakse ka erakonnast välja viskama,» lausus ta. Enda otsuse erakonnast välja heitmise kohta plaanib Ivanova vaidlustada Keskerakonna kongressil, mis toimub järgmine aasta.

Keskerakonna avalike suhete juht Andre Hanimägi ütles, et erakond kavatseb Olga Ivanovaga tema juhatuse koosolekutel osalemisest rääkida. Eetiline oleks tema sõnul, et Ivanova loobub juhatuse koosolekutel käimisest.

Savisaare Valimisliit infot ei saa

Kui neli keskfraktsiooni liiget – Olga Ivanova, Heimar Lenk, Marika Tuus-Laul ja Oudekki Loone – soovisid täna tehtud avalduses eilne juhatuse otsus ümber vaadata, siis Keskerakonna juhatuse liige Jaanus Karilaid ütles, et eilset juhatuse otsust ümber ei vaadata.

Ta kommenteeris, et ühest küljest on positiivne, et Olga Ivanoval on nii positiivsed tunded Keskerakonna vastu. «Kuigi erakonna juhatus on ta juba häältega 14:2 otsustanud parteist välja arvata, Olga Ivanova koos oma mõttekaaslastega ikka tahab olla Keskerakonnas,» lausus Karilaid.

Tema arvates on kogu olukorras paradoks sees – ühelt poolt soovitakse väga olla Keskerakonnas, teiselt poolt minnakse kandideerima valimisliitu. Karilaid selgitas, et erakonna kõrgeim juhtimisorgan on kongresside toimumise vahepealsel ajal erakonna volikogu, kuhu kuuluvad piirkondade esindajad ja parlamendiliikmed – kokku üle 130 inimese. «Seal oli ühehäälne otsus, et need, kes lähevad valimisliitudesse, arvatakse erakonnast välja. Erakonna juhatus pidi hoidma seda poliitilist joont väga sirgena,» põhjendas ta.

Karilaid lisas, et ka varasematel perioodidel on Keskerakond alati samal viisil käitunud. «Me ei hakka käekirja muutma, et kümme aastat käitusime ühtemoodi ja nüüd, kuna kellelegi tundub, et on õige aeg minna valimisliitu,» rääkis ta.

Kui Ivanova tahab käia edasi Keskerakonna juhatuse, siis see võimalus on tal Karilaidi sõnul olemas. «Ta on lubanud otsuse vaidlustada järgmisel kongressil. Me oleme kõik sellega arvestanud. Meie jaoks ei ole see probleem, me suudame oma poliitilisi otsuseid ja valikuid ning strateegiaid ka nii paika panna, et Savisaare Valimisliit sellest midagi teada ei saa,» ütles ta.

​Keskerakonna volikogu avaldust ja Tallinna Nõukogu ettepanekut arvesse võttes arvas erakonna juhatus eileõhtusel koosolekul välja Tallinnas erakonna vastu kandideerivad 32 inimest, nende seas Olga Ivanova. Otsus võeti vastu 12 poolthäälega, vastu oli kaks inimest. Valimisliitudes kandideerijate osas teistes Eestimaa omavalitsustes teevad otsused piirkonna juhatused, kes esitavad oma ettepanekud kinnitamiseks erakonna juhatusele.

Mihhail Korb: väljaheidetud kustutakse esimesel võimalusel

Ka Keskerakonna peasekretär ütles, et juhatus lähtus erakonna volikogu ettepanekust, mis ütles, et Keskerakonna vastu kandideerivad erakonna liikmed ei saa jätkata erakonnas. Volikogu on kongresside vahelisel ajal erakonna kõrgeim organ, kus avaldus võeti vastu ühegi vastuhääleta.

Korb leidis, et Keskerakond on valitsuses läbi viinud mitu olulist reformi. «Usun, et kõik Keskerakonna liikmed ka riigikogus seda hindavad ning soovivad näha Keskerakonda jätkuvalt peaministrierakonnana. Juhatuse otsus ütles selgelt, et need, kes kandideerivad eilse seisuga valimisliitudes, heidetakse erakonnast välja ja seega kustutakse ka äriregistrist esimesel võimalusel,» lausus ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles