Videod ja fotod: Olga Ivanova visati Keskerakonnast välja (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna juhatus otsustas esmaspäeval Lasnamäe piirkonna juhi ja riigikogu liikme Olga Ivanova erakonnast välja arvata.

​Keskerakonna volikogu avaldust ja Tallinna Nõukogu ettepanekut arvesse võttes arvas juhatus esmaspäevaõhtusel koosolekul välja Tallinnas erakonna vastu kandideerivad 32 inimest, nende seas Olga Ivanova. Otsus võeti vastu 12 poolthäälega, vastu oli kaks inimest.

Ratas: valimisliidus kandideerijad käitusid ebaausalt

Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles pressiteate vahendusel, et valimisliitudes kandideerijad on end juba ise sisuliselt erakonna nimekirjast välja arvanud ning erakonna juhatusel tuli otsus vaid vormistada.

«Igaühel on õigus kandideerida endale sobivas nimekirjas, kuid sel juhul tuleb teha konkreetne valik ning see ka ausalt välja öelda. Nende inimeste osas, kes kandideerivad erakonna vastu, kuid ei leidnud endas jõudu erakonnast lahkuda, tegi otsuse juhatus,» selgitas Ratas. 

Ta lisas, et erakonna põhikiri ütleb selgelt, et iga Keskerakonna liige kohustub toetama erakonna valimiskampaaniat. «Paraku on Tallinnas valimisliidus kandideerijad käitunud erakonna, liikmete ja eelkõige valijate suhtes ebaausalt, näiteks väites, et kandideeritakse erakonna toetuseks. Keskerakonna programmi saab toetada vaid Keskerakonnas kandideerides või hääletades erakonna poolt ning muud väited on lihtsalt eksitavad,» rõhutas Keskerakonna esimees.

«Loodetavasti arvestab Olga Ivanova ka edaspidi, et ta on valitud riigikogusse Keskerakonna saadikuna ning austab oma valijaid ja erakonna programmi,» ütles Ratas. «On kahetsusväärne, et meil tuleb inimesi välja arvata, kuid see on vajalik ja õiglane, et usaldust erakonna vastu hoida,» lisas ta.

Simson: otsus on võimalik vaidlustada kongressil

Ka Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles pärast juhatuse koosolekut ajakirjanikele, et otsuse tegemisel lähtuti põhikirjast – inimesed, kes rikuvad põhikirja, ei peaks erakonda kuuluma.

«Keskerakonna volikogu võttis vastu otsuse, et inimesed, kes valimistel ei toeta Keskerakonda, vaid vastupidi, aitavad koguda hääli seltskonnale, kes pigem püüab valimistejärgselt teisi eesmärke Tallinnas ellu viia – nende inimeste koht ei ole erakonnas,» kommenteeris Simson. «Kindlasti on selgus vajalik. Teadmine, et inimene, kes koalitsiooni toetab, on ühe koalitsiooni põhimõtete eest väljas, mitte nende vastu,» lisas ta.​

Olga Ivanova ütles nii enne juhatuse koosolekut, et erakonnast väljaarvamise korral kavatseb ta otsuse vaidlustada. Sama on ta meediale kinnitanud ka varasemalt.

«Nii on, meie põhikiri ütleb, et kui liige ei ole nõus oma väljaarvamisega, võib ta selle vaidlustada kongressil. Järgmisel aastal on meil kongress tulemas, seal on võimalik see otsus vaidlustada,» kommenteeris Simson.

Simson ütles, et kuni vaidlustamiseni ei ole Ivanova erakonna liige, kuid lisas, et erakond andis Ivanovale võimaluse, öeldes, et tal on kolm tundi oma kandideerimisest loobumiseks ja Keskerakonda jäämiseks.

Ivanova usk Keskerakonda on kadunud

Kas Ivanova kasutab talle antud kolme tundi? «Esiteks on küsimus Savisaares, teiseks on küsimus minu vastutuses nende inimeste ees, keda olen kaasa kutsunud ja kes on ise tulnud sinna valimisliitu,» vastas Ivanova. «Kindlasti ma ei mõtle ei ühe öö pärast ega kolme tunni pärast, ma olen oma seisukohtades ja otsustes kindel. Ma väga tänan neid inimesi, kes on otsustanud minuga selle valimisliiduga valimistele minna.»

Ivanova sõnul taunib Keskerakond parteist teistsuguse arvamuse omamist. «Siis sul ei ole kohta erakonnas. See on kurb ja kurb on minu jaoks see, et topeltstandardid, mis praegu kehtivad Keskerakonnas, ei ole hea taktika,» sõnas ta. «Küsisin, mis saab Edgar Savisaarest. Öeldi, et tema on erakonna asutajaliige. Küsisin, mis saab näiteks Nikolai Degtjarenkost, kes väga tahtis olla Keskerakonna nimekirjas Maardus. Teda ei lastud lihtsalt sinna nimekirja. Küsisin, mis sai sellest põhimõttest, millega tuli Keskerakonnas võimule Jüri Ratas, et inimene, kes tahab olla Keskerakonna nimekirjas ja valib endale ringkonda, kindlasti saab seal ka olema. Et kedagi nimekirjast välja ei visata.»

Ivanova ütles, et nimetas juhatuse koosolekul veelgi nimesid, kes on mujal piirkondades kandideerinud valimisliitudes, kuid ei saanud enda sõnul vastuseid.

«Ehk siis küsimus on Tallinnas, küsimus on ähvardamises. Ma lihtsalt pean sellest rääkima. Meie kandidaadid on nii suure surve all need kolm päeva peale nimekirjade esitamist olnud. See on lihtsalt alatu, kuidas Keskerakonna liikmed käituvad oma kolleegide suhtes,» jätkas Ivanova. «Need ähvardamised, lubamised ja meelitamised on suur väljakutse inimestele.»

Ivanova teatas pärast koosolekut sotsiaalmeedias, et tema usk Keskerakonda on kadunud. «Olen erakonnale pühendanud 10 aastat oma elust, ehitanud Noortekogu klubisid, toonud inimesi erakonda, juhtinud piirkonda, teinud valimiskampaaniaid, sest ma uskusin Keskerakonda. Nüüd see usk minus tapeti,» kirjutas ta. «Põhimõtete asemel kohtade ja ametite jagamine, lubaduste täitmise asemel silmakirjalikkus. Kurb, kurb valijate pärast.»

«Usk inimestesse on mul säilinud. Usk tavalisse keskerakondlasse, usk meie pikaajalistesse valijatesse. Ja teie eest, teiega koos loodan ma ikka poliitikas edasi toimetada.»

Foto: Facebook

Ivanova kavatseb otsuse vaidlustada

Ivanova kinnitas ka esmaspäeva õhtul meediale, et vaidlustab juhatuse otsuse tema erakonnast väljaarvamise osas. «Minu jaoks jäi lahtiseks juriidiline küsimus. Kõik kinnitasid, et MTÜ seaduse järgi olen mina endiselt juhatuse liige, vaatamata sellele, et olen erakonnast välja arvatud.» Ivanova lisas, et juhatusest teda välja arvata ei saa ja ei ole välistatud, et ta hakkab ka edaspidi juhatuse koosolekutel käima.

Keskerakonna juhatuse liige Jaanus Karilaid kinnitas, et Ivanova jätkab MTÜ Eesti Keskerakond juhatuses ja selgitas BNSile, et selline olukord tuleneb mittetulundusühingute seadusest.

Nii Simson kui Ivanova ütlesid, et viimase fraktsioonis jätkamise otsustab fraktsioon. 

«Aga nii nagu rääkis fraktsiooni esinaine, kes isegi ei teadnud, et mind tõsteti ümber ühest komisjonist teise, kusjuures tema allkirjastab selliseid asju, siis tema ütles, et tema arvates erandit ei tohi teha, las Olga läheb,» rääkis Ivanova. 

Kui häälte arv peaks koalitsioonis langema 53le, on koalitsioon Kadri Simsoni sõnul siiski piisavalt võimekas.

Erakonna juhid olid juba varasemalt öelnud, et kõik teistes nimekirjades kandideerivad keskerakondlased peavad parteist lahkuma. Erand tehakse vaid Keskerakonna kauaaegsele esimehele Edgar Savisaarele.

Valimisliitudes kandideerijate osas teistes Eestimaa omavalitsustes teevad otsused piirkonna juhatused, kes esitavad oma ettepanekud kinnitamiseks erakonna juhatusele.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles