Kaljulaid: plakati demoniseerimine olukorras, kus kogu muu valimisreklaam on lubatud, on lihtsalt tobe (7)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid alustab homme visiiti Lõuna-Eestis.
President Kersti Kaljulaid alustab homme visiiti Lõuna-Eestis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

President Kersti Kaljulaidi sõnul on valimisplakatite keeld oma aja ära elanud ning ta nimetab tobedaks olukorda, kus plakatid on keelatud, kuid kogu muu valimisreklaam lubatud.

Alates kandidaatide registreerimise viimasest päevast ehk tänasest algab aktiivse valimisagitatsiooni aeg, mille jooksul on poliitiline välireklaam keelatud. President Kersti Kaljulaid kirjutab oma Facebooki lehel, et ega inimese jaoks see agitatsioon ilmselt palju muutu, kuid tänavapildist kaovad suured valimisplakatid ja nii on see juba alates 2005. aastast.

«Plakatid pahad, telereklaamid head. Kleepsud auto peal pahad, tänaval jagatavad õhupallid head,» jätkab ta. «Sotsiaalmeedia ja onlainportaalide üksteisevõidu erakonnakarva värvimisest ei hakka rääkimagi.»

Toonase seadusemuudatuse eesmärk võis Kaljulaidi sõnul olla õilis – vähendada raha osakaalu poliitilise võimu saavutamisel ning ühtlasi vabastada avalik ruum massiivsest reklaamist. Presidendi hinnangul ei ole tosin aastat hiljem täitunud kumbki eesmärk. «Pigem vastupidi,» märgib ta.

«Kampaania on venitatud pikemaks ning ajas ka järjest kallimaks,» kirjutab Kaljulaid. «Ja plakati demoniseerimine olukorras, kus kogu muu valimisreklaam on lubatud, on lihtsalt tobe.» Kaljulaid lisab, et ka erinevad õiguskantslerid on selle sätte vastuolule põhiseadusega korduvalt tähelepanu juhtinud.

«See keeld on oma aja ära elanud ning valija mõtlemisvõimet alahindav,» ütleb Kaljulaid. «Jätame selle valiku inimestele, kas nad peavad olulisemaks kortermajakõrgust kortsuvabaks lihvitud postrit või teevad oma valiku mõnel muul alusel.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles