Martin Helme: Keskerakond ja sotsid seisavad vene keele eest omakasu nimel (4)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Martin Helme nõustub Jürgen Ligiga, et eesti keele omandamine on venelaste endi soov ja vene keele laiema kasutuse eest seisavad eelkõige Keskerakond ja sotsid poliitilise omakasu nimel, kuid tõstab «kakskeelsuse jõhkra laiutamise» Reformierakonna õlgadele.

«On täiesti ilmne, et eesti keele oskus on vältimatu eeltingimus Eestis hästi toime tulemiseks nii tööturu kui ühiskondliku elu mõttes,» nõustus Helme Jürgen Ligi kirjutatud artiklis «Aeg lõpetada karuteene venelastele» toodud teesiga.

«Tõsi on seegi, et vene keele laiema kasutuse eest seisavad Eestis eelkõige just Keskerakond ja sotsid puhta poliitilise omakasu nimel, ohverdades silmagi pilgutamata põhiseaduslikud alusväärtused ja põlisrahva vääramatu õiguse saada oma kodumaal oma emakeeles igal pool hakkama,» kirjutas Helme.

«Samas on Reformierakonnal suur vastutus selle eest, et Eestis ei ole haridus või lasteaiad eestikeelsed ja selles, et kakskeelsus tänasel päeval kõikjal jõhkralt laiutab.»  

Helme sõnul oli Reformierakonna juhitud valitsus see, mis lõdvendas keeleseadust nii, et eestikeelse teabe kõrval võib paralleelselt kasutada võõrkeelt.

«Praktikas on tänaseks päevaks kogu kaubandus muutunud vaheldumisi eesti- ja venekeelseks ehk meil on kakskeelsus,» ütles Helme.

Tema sõnul laiutavad Tallinnas venekeelsed hiigelplakatid ja nimetab seda otseseks seaduse rikkumiseks. «Ka riigiasutused kasutavad reeglina eesti keele kõrval paralleelselt vene keelt, seegi praktika on pärit Reformierakonna valitsemisajast,» kritiseeris Helme Reformierakonda. 

«Tõsi, haridusministriks oli pikki aastaid «isamaaline jõud», kelle puhul on võimatu tuvastada nii isamaalisust kui jõulisust, kuid väita, et sotside tõttu jäi Reformil ja IRL-il kõik tegemata ei kõla tõsiseltvõetavalt,» lisas Martin Helme.

«Massiline immigratsioon endise Nõukogude Liidu aladelt on muide üks oluline põhjus, miks me tunnetame vene keele jõhkrat pealetungi Tallinnas, Virumaal, Tartus – umbkeelseid tuleb lihtsalt igal aastal tuhandete kaupa juurde,» arvas Helme.

Sotside hinnangul Helme vassib

Sotsiaaldemokraadist Tallinna Asunduse Lasteaia direktor Annela Ojaste on oma vastukommentaaris kriitiline. 

«Martin Helme süüdistab meid puhtas poliitilises omakasus. See on valetamine ja lahmimine,» ütles Ojaste.

Ojaste sõnul kutsusid Tallinna sotsid tänavu veebruaris kokku ekspertide ümarlaua, et arutada keeleõppe sisseviimist lasteaia õppekavasse.

«Meie valimisprogrammis on sõnaselgelt ja must-valgel kirjas, et loome lasteaialastele varajase võõrkeeleõppe võimalused ja alustame kõigis Tallinna põhikoolides võõrkeele õpetamist 1. klassis.» 

Ojaste sõnade järgi haarasid Tallinna sotsid kinni president Kersti Kaljulaidi sõnadest  viimasel haridusjuhtide aastakonverentsil. «Kaljulaid ütles, et on tohutu lapse aja ja ressursi raiskamine, kui me ei õpeta talle lasteaias selgeks veel ühte keelt, mis vene laste puhul peaks olema eesti keel. Eesti laps võiks tegelikult lasteaiast saada kaasa selle hindamatu varanduse – teise keele, olgu see siis inglise, vene või saksa keel,» kirjutas Ojaste.

«EKRE, kes otsib eesti-vene teljel ainult rahvuskonflikti ja ajab taga puhtalt poliitilist omakasu, ei taha märgata, kuidas justnimelt sotsiaaldemokraadid hoolivad, et kõik Eestis elavad inimesed saaksid võimalikult edukalt meie keele- ja komberuumis hakkama,» kirjutas Ojaste oma vastulauses.

Tema sõnul peaks eesti keele oskust tagav keeleõpe algama võimalikult vara. «Siis on nad tõesti edukad hiljem nii tööturul kui ka üleüldse ühiskonnas toime tulekul.» 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles