Andres Herkel: Aserbaidžaani raportöörina kombiti ka minu piire (1)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes

Andres Herkelile ei tule aserite poliitikutele altkäemaksu maksmine üllatusena kuna on ka ise kokku puutunud piire kompavate lähenemiskatsetega.

«On terve hulk poliitikuid, keda nimetame Euroopa Nõukogus Aserbaidžaani sõpradeks. Nad on esitanud kummalisi seisukohti, olnud vastu igasugusele kriitikale aserite võimuladviku suhtes ja püüdnud sellega ka teatavat tähelepanu,» ütles Herkel lisades, et see tendents iga aastaga tugevnenud.

«Et asjad võisid raha eest käia, see mulle väga üllatav ei ole,» ütles aastatel 2004-2010 Euroopa Nõukogus Aserbaidžaani raportöörina töötanud Andres Herkel.

Aimdus, et mõningate poliitikute seisukohtade taga seisab poliitiline korruptsioon, on Herkelil olnud juba kaua. «Nüüd sai see kinnitust nende kahe poliitiku puhul, kes selle kahe ja poole miljardi sees on Danske panga kaudu raha saanud,» ütles Herkel.

Herkel ütles, et tema pole olnud altkäemaksu pakkumise ja maksmise puhul tunnistajaks, kuid lähenemiskatseid sobiva seisukoha saamiseks siiski tehti.

«Mõningaid lähenemisi, kus minu piire kombati tuli ette, kuid need vestlused ma katkestasin alati kiirelt. Prooviti arusaada, kuidas raportöörilt sobivaid seisukohti kätte saada,» ütles ta.

Rahvusvahelisest ajakirjanduslikust uurimisest selgus, et Danske panga Eesti filiaal võimaldas oma kontode abil vahendada Euroopasse miljoneid eurosid aserite altkäemaksuks mõeldud raha.

Kolossaalne summa kanti kahe ja poole aasta vältel nelja Danske Eesti filiaalis loodud pangakonto kaudu vähemalt kahe Euroopa poliitiku taskusse, režiimisõbralikke lugusid kirjutanud ajakirjanikule ning luksuskaupu pakkuvatele ettevõtetele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles