Toomas Hendrik Ilves hoiatas Merkelit häkkerite eest

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest

Saksamaa ja Angela Merkel peavad otsustama, kas astuda tõsiselt vastu Vladimir Putini katsetele lõhkuda läänelikku demokraatiat, kirjutas Toomas Hendrik Ilves ajalehes Financial Times.

Juba kolme nädala pärast toimuvad Saksamaal üldvalimised ja Ilvese hinnangul peab Angela Merkel järjekordse Vene häkkerite rünnakuohu maandamiseks võtma vastu tõsiseid otsuseid.  «Mida varem Berliin tegutseb, seda väiksem on tõenäosus, et Venemaa president on võimeline sekkuma föderaalvalimistesse,» kirjutas Ilves.

Ta meenutas Vene häkkerite rünnakuid USA ja Prantsusmaa valimiste ajal ja hoiatas taoliste sündmuste kordumise eest Saksamaal. «Saksamaal me pole veel korduvaid häkkimiskatseid parlamendi suunas näinud, aga poliitikud ennustavad, et need tulevad,» kirjutas Eesti Vabariigi pikaaegne president Toomas Hendrik Ilves.

Ilvese hinnangul tuleb välja tuua selged tõendid Vene häkkerite tegevusest. «Saksamaa luureteenistused BND ja BfV olnud kõige valjuhäälsemad Venemaa häkkerite teemal sõna võtma. Nüüd on aeg astuda samm edasi ja tuua välja selged tõendid venelaste tegevustest ja kavatsustest,» kirjutas ta.

«Et venelased ei häki ainult valimistulemusi, aga ka energiasüsteeme ja teisi olulisi infrsastruktuure, peaks Saksamaal Euroopa Liidu ja NATO diplomaatide abil levitama teavet selle kohta, kui agressiivseks on venelased muutunud,» arutleb Ilves.

Ilvese sõnul tuleks ka lääneriikidel rohkem koostööd teha. Ta tõdeb, et õnneks on selleks võimalused olemas ja pakub välja, et Saksamaa kutsuks liitlased NATO artikli 4 alusel kokku. «See poleks ainult signaaliks Putinile, vaid tagaks ka, et Venemaale lähemal paiknevad liikmesriigid saaksid paremini nende tegudele reageerida ja valmis olla.»

«Ei ole suuremat ähvardust meie vabadustele, kui tahtlik rünnak demokraatia usalduse vastu. Demokraatia, ja palju muud, on praegu Saksamaa kantsleri õlgadel.» kirjutas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles