Valimisliit Vabakund lõpetab tegevuse ega osale valimistel

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Põder
Märt Põder Foto: Erakogu

Tartu volikogus kolme kohaga esindatud valimisliit Vabakund saabuvatel valimistel oma nimekirjaga ei osale ning lõpetab sellega aktiivse poliitilise tegevuse.

Vabakunna liikmeid kandideerib erakondade ja valimisliitude nimekirjades, kuid ühtegi neist ei saa pidada 2013. aasta valimisliidu õigusjärglaseks ja mistahes muud väited on eksitavad, teatasid valimisliidu liikmed.

«Valimisliit Vabakund oli poliitikauuenduse algatus, mis tekkis 2013. aastal loogilise järjena toonastele kodanikuaktiivsuse puhangutele, ja selle eesmärk oli tõlkida ühiskonna ootused reaalseteks poliitilisteks muutusteks,» selgitas üks valimisliidu asutajatest Kristiina Praakli.

»Meie 2013. aasta manifestis kirjeldatud erakondlikest mängudest sõltumatu ning kogukondadele avatud linnajuhtimise idee pole sugugi aktuaalsust kaotanud, aga nii nagu ühiskond tervikuna, ei ole jäänud ka meie valimisliit puutumata leere loovatest globaalsetest väärtusküsimustest,» arvas valimisliidu nõunik Märt Põder.

«Minu jaoks oli Vabakund muu hulgas väga isiklik projekt ja mul on kahju, et meie liikmete potentsiaal ei leidnud täit rakendust suutmatuse tõttu üksteise positsioone ära kuulata ning leppida eriarvamustega. Valitsemise avatus on demokraatlik baasväärtus, mis peaks tegelikult olema soovitav sõltumata muudest poliitilistest eelistustest,» lisas ta.

Vabakund algatati 2013. aasta kohalike omavalitsuste valimistel osalemiseks Tartus ning sinna koondus lai spekter vaadetelt liberaalseid ja samas sotsiaalselt tundlikke linnaelanikke, kelle eesmärk oli tagada ligipääs linnajuhtimisele inimestele väljastpoolt erakondi ning eelistada erakonnapoliitikale kogukondade ja huvirühmade avatud ning vahetut osalemist otsustamisel.

Vabakund rõhutas manifestis võrdse kohtlemise põhimõtete järgimist nii soolises, rahvuselises kui ühiskondliku positsiooni vaates ning välistas koostöö vihaõhutajate, vähemuste vaenajate ja tühja jutu veeretajatega, töömeetodid laenati mõttetalgute traditsioonist ja aktivistide seas levinud interneti ühisloomekultuurist. Vabakund sai valimistel volikogus kolm kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles