Savisaare valimisliit lubab tasuta vene keele õpet ja munitsipaalraadiot (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Erik Prozes

Edgar Savisaare valimisliit avalikustas täna oma valimislubadused Tallinnas oktoobris toimuvateks valimisteks, muu hulgas lubab liit luua Tallinna Televisiooni kõrvale ka munitsipaalraadio ning alustada tasuta eesti ja vene keele õpetamisega.

Kuigi kodakondsus ei ole kohalike valimiste teema, märgib liit oma programmi alguses, et toetab Eesti kodakondsuse andmist kõigile niinimetatud halli passi omanikele, kes selleks ise soovi avaldavad.

Valimisliit märgib oma programmis, et televisioon ja ajalehed peaksid toimima võrdsel alustel teistega ja müüma reklaami. Samuti seisab programmis, et linnameedia peab täitma meedia eetikakoodeksit.

«Täiustame Tallinna meediapilti munitsipaalraadio loomisega,» seisab programmis.

Keeleõppeks lubab liit rajada munitsipaalkeeltemaja, kus õpetatakse tasuta eesti ja vene keelt. Tasu eest võiks liidu hinnangul õppida seal ka teisi keeli.

Kuigi Reidi tee projekteerimine algas juba Edgar Savisaare linnapeaks oleku ajal, leiab liit nüüd, et projekt tuleb muuta mõistlikuks. «Reidi tee peab täitma eesmärgi juhtida kaubaautod kesklinnast eemale, kuid see ei tohi muutuda müüriks mere ja linna vahel,» märkis liit.

Ka tahab liit vähendada Tallinna linnavolikogu liikmete arvu praeguselt 79lt 63le. Samuti lubab liit kärpida volikogu liikmete hüvesid ning lubada linnavolinikel parkida tasuta ainult volikogu istungi ajal.

Reformierakonna linnapeakandidaat: Savisaar-Ivanova lubavad tallinlasi karistada munitsipaalraadioga

Reformierakonna linnapeakandidaat Kristen Michal kommenteeris, et «rallipaar Savisaar-Ivanova» keeravad igale õudusunenäole korraliku vindi peale, lubades Tallinna inimesi karistada uue munitsipaalraadio ja -keelemajadega.

«Olulisim nende sõnumites on plaan nullkodakondsusest. Eesti ja Tallinna inimesed vajavad siiski kvaliteetset eestikeelset õpet lasteaiast alates, mitte sõnumeid, et riigi põhiseadust ja keelt oskamata saab kodanikuks,» nentis Michal.

Michal märkis, et inimarengu aruanne ja integratsiooni monitooring näitavad 2017. aastal hoopis enamiku venekeelsete vanemate soovi, et lapsed saaks korraliku eesti keele selgeks. Mida varem, seda parem. «Kahe esimehe vahel lõhenenud Keskerakond aga püüab iga hinna eest hoida osa inimesi Eestis teadmises, et oma riik ja eesti keele oskuse nõue on kiusamine. Nullkodakondsuse pakkumisel ei erine kummagi Keskerakonna esimehe leer – kätt ulatavad venekeelsele mittekodanikule nii Savisaar kui Ratas, või Ivanova ning Toom,» leidis ta.

Michali arvates on Eesti tuleviku jaoks arukam tee alustada korraliku eestikeelse õppega varakult. Keskerakonna võimulpüsimise eelduse, kahe keeleruumi vastandamise alternatiiv on poliitilise konkurendi hinnangul Eesti inimeste ühte keeleruumi toomine ja lahendus alustada eestikeelse õppega lasteaiast.

Raivo Aeg: me ei luba Tallinnas venestamist

Isamaa ja Res Publica Liidu linnapeakandidaadi Raivo Aegi sõnul pole tasuta vene keele õppe lubamises pole midagi üllatavat, sest see on Savisaare klassika kuidas kõnetada venekeelset elanikkonda, kuid ei lase sel realiseeruda.

«Savisaar on eesti keele vastast joont ajanud Tallinnas juba kümnendi jagu. Meeldetuletus KAPO aastaraamatust - 2011 töötas Savisaare linnavalitsus selle nimel, et takistada koolides eesti keelele üleminekut. Koos oma usinaima õpilase, Mihhail Kõlvartiga, tehti koostööd Moskva poolt rahastatud äärmusrühmituse Notšnoi Dozori ehk Öise Vahtkonnaga ja koguti allkirju seismaks vastu koolides eestikeelele üleminekuks. See võte kopeeriti Lätist, kus Kremli toel koguti 180 000 allkirja vene keele toetuseks,» ütles Aeg.

Kommenteerides Savisaare valimisliidu ideed munitsipaalraadiost, ütles Aeg, et IRL ei luba iial avada järjekordset linna propagandakanalit, vaid teeb kõik endast oleneva, et senised kasutud hääletorud saaksid suletud.

Helme: kodakondsuse kinkimine valimisnännina on riigivaenulik

Vene hääli püüdvate poliitikute lubadus kinkida hallipassi omanikele Eesti kodakondsus on vastutustundetu ja riigivaenulik, leiab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme.

«Kodakondsus ei ole valimisnänn, mida kampaania käigus süüdimatult laiali jagada. Kodakondsus annab valimistel õiguse otsustada Eesti tuleviku üle. Eesti on rahvusriik ja on täiesti põhjendatud, et kodakondsuse saamiseks tuleb osata eesti keelt,» ütles Helme.

Tema sõnul on kodakondsuse kinkimine ebaõiglane kõigi nende inimeste suhtes, kes on kodakondsuse taotlemise protsessi ise läbi teinud ja vajalikud tingimused täitnud. Helme lisas, et kodakondsust valimisnännina pakkuvad venemeelsed erakonnad ja valimisliidud pole huvitatud segregatsiooni kaotamisest.

«Vastupidi, nad püüavad siinsete venelaste hulgas õhutada lootust, et eesti keele õppimine on perspektiivitu tegevus, mis varem või hiljem laheneb kakskeelsuse seadustamisega. Selliste ootuste üleskütmise eesmärk valimiste eel on kindlustada endale venemeelsete hääled,» ütles ta.

Helme sõnul soovib Eesti Konservatiivne Rahvaerakond segregatsiooni kaotada, kuid selleks peab riik kuulutama välja hallide passide kehtivuse lõpptähtaja.

«Pärast kindlat kuupäeva hall pass enam ei kehtiks ning inimene peab otsustama, kas tahab Eesti, Vene või mõne kolmanda riigi kodakondust,» ütles Helme. «Eesti kodakondsuse soovijatele peaks riik andma igakülgset abi, korraldama keeleõppe ning aitama läbida seadustes sätestatud protseduurid.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles