Vägivaldse minevikuga vallavolinik kandideerib hüüdlausega «Värsket verd ei maksa karta» (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Nõmme vallavolikogu liige Roland Tarum lõi Kohtla-Järvel oma valimisliidu.
Kohtla-Nõmme vallavolikogu liige Roland Tarum lõi Kohtla-Järvel oma valimisliidu. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Vägivallakuritegude eest korduvalt karistatud Kohtla-Nõmme vallavolikogu liige Roland Tarum lõi Kohtla-Järvel valimisliidu Õige Valik, mis läheb valimistele loosungiga «Värsket verd ei maksa karta».

Viimastel aastatel mitme skandaaliga meedia tähelepanu pälvinud Tarum registreeris oma valimisliidu Kohtla-Järve valimiskomisjonis eelmise nädala neljapäeval, 17. augustil.

Roland Tarumit on korduvalt kriminaalkorras karistatud

Põhjarannik on kirjutanud, et Roland Tarumi nimi on riigivõimu esindajatele tuttav: ta on olnud kihutamiste, juhiloata sõidu ja kakluste tõttu politsei ja kohtute sagedane klient.

2008. aasta märtsis tunnistas Viru maakohus Tarumi süüdi kehalise väärkohtlemise paragrahvi järgi ning mõistis talle rahalise karistuse 160 päevamäära ulatuses − 13 280 krooni − ning sundraha 6525 krooni riigituludesse. Tarum oli 2007. aasta juulis löönud ühte inimest rusikaga näkku ning sama aasta novembris teisele inimesele telefoniga vastu pead.

Süüdimõistetult raha ei laekunud ning kohtutäitur esitas 2010. aasta novembris maakohtule avalduse Tarumile mõistetud rahalise karistuse asendamiseks vangistuse või üldkasuliku tööga. Kuna Tarum ei ilmunud kahel korral kohtuistungile, kuulutas maakohus ta tagaotsitavaks ja valis tõkendiks vahistamise. Samal päeval pidas politsei Tarumi kinni ning kolm päeva hiljem toimunud istungi ajaks oli tal võlg tasutud.

2008. aasta novembris tunnistas Viru maakohus Tarumi süüdi inimese löömise eest ning mõistis talle rahalise karistuse 40 päevamäära ulatuses − 10 080 krooni − ja sundraha 6525 krooni. Juhtum oli aset leidnud sama aasta suvel bussipeatuses, kus Tarum läks ühe inimesega tülli ning lõi teda lahtise käega näkku. Haiglas tuvastati kannatanul pea pindmised hulgivigastused.

Kaks aastat hiljem kevadel esitas kohtutäitur maakohtule avalduse, paludes Tarumile mõistetud rahalise karistuse asendada vangistusega, sest Tarum polnud rahalise karistuse summat tasunud. 6. aprillil 2010, maakohtu istungi päeval, tasus Tarum rahalise karistuse ära.

Juba aasta pärast tunnistas kohus Tarumi taas süüdi kehalise väärkohtlemise paragrahvi järgi ja omavolilise sissetungi eest karistas teda neljakuulise vangistusega kolmeaastase katseajaga.

29. novembril 2010 pidas politseipatrull Tarumi Kohtla-Nõmmel ta kodu lähedal kinni, sest ta autol ei põlenud üks tagumine ääretuli. Tarum palus luba laps tuppa viia ning lubas, et tuleb seejärel kohe tagasi. Mõne aja pärast astuski uksest välja sama värvi jopet kandev mees ning esines politseitöötajate ees autot juhtinud isikuna. Paraku tundis üks politseinikest temas ära Tarumi venna. Tarum ise poleks tohtinud autot juhtida, sest see õigus oli talt kolmeks kuuks ära võetud.

Viru maakohus mõistis talle karistuseks seitse päeva aresti, sest varasemad rahalised karistused pole talle mõjunud, ta ei tasunud neid. Alates 2002. aastast kuni selle juhtumini oli teda liiklusseaduse rikkumise eest karistatud 21 korda. Tarum kaebas otsuse edasi, kuid Tartu ringkonnakohus seda ei rahuldanud.

Tarum on pälvinud tähelepanu mitme skandaaliga

Tarum on viimastel aastatel pälvinud tähelepanu mitme skandaaliga. Mullu suvel kirjutas Põhjarannik, et Tarum lõi väidetavalt rusikaga näkku juhuslikult tema krundile sattunud naist. Politsei alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust. Põhjaranniku andmetel lõpetas prokuratuur tänavu märtsis kriminaalmenetluse ja juhtum kohtusse ei jõudnud.

Praegu Kohtla-Nõmme vallavolikogusse kuuluv Tarum andis teada, et kandideerib oktoobris toimuvatel valimistel seekord Kohtla-Järve linnas. Venekeelse Postimehe ajakirjanikul ei õnnestunud temalt valimisliidu loomise kohta  kommentaari saada. Samuti Õiges Valikus kandideeriva ettevõtja ja juristi Jaanek Pahka sõnul on valimisliit otsustanud enne neljapäeva ajakirjandusega mitte suhelda.

Jaanek Pahka pälvis eelmisel aastal tähelepanu Odini sõdalaste aktivistina, tänavu oli ta asendusliikmena Kohtla-Järve linnavolikogu liige. Pahka kandideeris neli aastat tagasi Kohtla-Järvel Keskerakonna nimekirjas.

Õige Valik nimetab valimisprogrammis oma eesmärkidena tegeleda Kohtla-Järvel valitseva sotsiaalmajandusliku kriisiga ning tõsta kodanike aktiivsust linnas toimuva üle otsustamisel.

Valimisliit märgib, et on tarvis loobuda passiivsest hoiakust olukorras, kui linnavõim on kinni minevikus ja loodab, et probleemid kaovad iseenesest. Samuti leiab valimisliit, et Euroopa Liidult ei tasu oodata mingeid omakasupüüdmatuid investoreid, kuna selline lootus viib tupikusse.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles