Saartsi sõnul on põletavaim küsimus IRLi lähiaja saatus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Liis Treimann

Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi politoloog Tõnis Saarts ütles erakondade augustikuu toetusnumbreid kommenteerides, et põletavaim küsimus Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) lähiaja saatus.

«Väga tähelepanuväärseid muutusi viimase kuuga toimunud pole, kuid huvitav on vaadata just IRLi ja EKRE positsioone,» ütles Saarts BNSile. «EKRE toetus on peale eelmise aasta madalseisu järk-järgult tõusnud. Praegune 17-protsendine tase on juba vägagi kõrge ja kahtlane, kas siit annab edasi veel üle 20 ürptsenfi tõusta, kui IRL just lähiajal täiesti ei hääbu,» lisas Saarts.

«Kui EKRE eellasel, Rahvaliidul, ei õnnestunud kohalikel valimistel Tallinnas kunagi jalga ukse vahele saada, siis praeguseid küsitlustulemusi pealinnas vaadates tundub, et EKRE-l see siiski õnnestub,» lisas ta.

«Kõige põletavam küsimus on aga, mis saab lähiajal IRL-ist. Praegusest valimiskünnise alla sattumisest ei tasuks veel erakonna saatuse osas põhjapanevaid järeldusi teha, kuid kui IRLi toetus jääb alla 5 protsendi ka edasistel kuudel ning neil ei õnnestu ka Tallinnas volikokku pääseda - praeguste küsitlustulemuste kohaselt on see isegi tõenäoline stsenaarium -, siis on vaid aja küsimus, kui erakond hakkab lagunema ning prominentsemad liikmed jooksevad teistesse paremerakondadesse laiali,» märkis Saarts. «Sel juhul me IRLi enam elujõulise parteina 2019. aasta riigikogu valimistel kandideerimas ei näe.»

«Keskerakonna toetus on olnud selle aasta jooksul vägagi kõikuv. Palju on sõltunud meediainfost, mis peaministripartei kohta on tulnud,» sõnas Saarts. «Ujuvamad valijad on sellele reageerinud, kas vastavalt siis partei juurde tagasi tulles, või seda hüljates. Ometi pole erakonnal põhjust täna veel väga muretseda, sest tuumikvalijad on neil seni alles,» ütles Saarts. Ka oma sügavamatel kriisihetkedel pole Keskerakonna toetus Saartsi sõnul kunagi suurt alla 22 protsendi kukkunud.

«See kõik võib aga muutuda, kui Savisaare valimisliit suudab Tallinnas tõmmata enda taha suure hulga vene valijaid,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles