Sibul: populismis ei ole IRLi põhjust süüdistada (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sibul.
Priit Sibul. Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretäri, riigikogu liikme Priit Sibula sõnul võib algusest peale kooseluseaduse vastu olnud IRLile ette heita küll jäärapäisust, kuid hüplikkuses või populismis ei ole erakonda põhjust süüdistada.

Sibul teatas Postimehele saadetud kommentaaris, et loeb üllatusega juhtkirju ja sotsiaaldemokraatide valulikke reaktsioone, milles heidetakse IRLile ja erakonda kuuluvale justiitsministrile Urmas Reinsalule ette, et kooseluseaduse mittetoetamine tähendab maailmavaate puudumist ja on suisa populism. Tema sõnul on see sügavalt ekslik hoiak.

Sibula sõnul pole praegu tegu initsiatiividega, vaid valitsuse seisukoha kujundamisega Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) algatatud eelnõu suhtes, mis tunnistaks kooseluseaduse kehtetuks. «Meenutame, seadus võeti vastu nõnda, et sellel puuduvad rakendusaktid, mida siiani pole suudetud vastu võtta. Sisuliselt on sotsid osalenud suuremahulise seadussegaduse loomises, mis tuleb lõpuks lahendada,» ütles Sibul ja lisas, et kui kooseluseadusest rakendusaktidega tervikut ei saa, siis tuleb seadus tühistada. «Lahendusi on kaks, kui korda teha ei suudeta (ja sotsid ei suuda), siis tulebki tühistada. See on tehniline küsimus.»

Sibula sõnul on IRL kooseluseaduse tühistamise poolt nii maailmavaatelisest positsioonist lähtudes kui ka nähes selles tehnilist lahendust. «Ühe maailmavaatelise seisukoha kurjustav absolutiseerimine niivõrd vastuolulises küsimuses pole demokraatiale kohane. Samuti pole see kohane olukorras, kus tegelikult on vaja lahendust,» lausus ta.

Sibula sõnul tuleneb eile IRLi teravalt kritiseerinud sotsiaaldemokraat Sven Mikseri seisukohast, justkui väärtuspoliitika ei omaks enam tähtsust, vaid see, mida subjektiivsete õiguste laiendamise sildi all tehakse, peab olema automaatselt takka kiidetud. «See pole nii. Väärtused teevad meist maailmavaatega inimesed. Väärtusvabalt seadusi kehtestades tekivadki konfliktid ja võõrandumine. Kui nõutakse parketikõlblikkuse nimel väärtuste minetamist, siis see pole kõlbeline seisukoht, vaid konjunkturism,» ütles ta.

Tema hinnangul on võimalik, et «sotsid mõistavad seda ja tahavad lihtsalt tähelepanu kõrvale juhtida enda kokku keeratud jamalt». «Praegune olukord teeb tegelikult haiget ka neile inimestele, kelle elu see seadus reguleerima on suunatud,» lausus ta.

Sibul lisas, et IRLi positsioon kooseluseaduse vastu on olnud selge ja pidev algusest peale. «Seda üllatavam on süüdistus järjekindlusetuses. IRLile võib ette heita jäärapäisust ja ma mõistan inimesi, kes ei jaga meiega sama väärtusruumi, kuid seejuures ei ole põhjust meid süüdistada hüplikkuses või populismis,» ütles ta.

Reinsalu juhitav justiitsministeerium teeb valitsusele ettepaneku toetada EKRE fraktsiooni mai keskel algatatud eelnõu, mis tunnistaks kehtetuks 2014. aasta oktoobris riigikogus vastu võetud kooseluseaduse. Samas on ettepanekule vastu valitsusse kuuluvad sotsiaaldemokraadid.

EKRE saadikud on koos keskerakondlastega samasisulise eelnõu algatanud ka 2016. aasta veebruaris ja 2015. aasta novembris. Esimest korda lükkas riigikogu eelnõu napi häälteenamusega tagasi mullu veebruari keskel. Toona toetas eelnõu tagasilükkamist 41, selle edasimenetlemist aga 39 saadikut. Nädal hiljem andsid Keskerakonna ja EKRE 15 saadikut eelnõu uuesti riigikogu menetlusse, kust see hääletati jälle välja eelmise aasta mais. Siis toetas eelnõu tagasilükkamist 47 ja selle menetlusse jätmist 36 riigikogu liiget.

Riigikogu eelmine koosseis võttis tuliseid vaidlusi tekitanud kooseluseaduse napi häälteenamusega vastu 2014. aasta oktoobris ning see jõustus mullu jaanuaris. Sellest ajast on Eestis oma kooselu registreerinud umbes poolsada paari.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles