Laulud nagu kaks tilka vett: Lasnamäe linnaosavanemat tabasid plagiaadisüüdistused (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulud nagu kaks tilka vett.
Laulud nagu kaks tilka vett. Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost.

Eelmisel nädalal esitles Lasnamäe linnaosa vanem Maria Jufereva laulu «Привет, район!» («Tere, linnaosa!»), mis tekitas sotsiaalmeedias suurt vastukaja, sealhulgas ka plagiaadisüüdistusi.

Ehkki video juures on märge, et laulu kirjutamise idee kuulub Maria Juferevale ning teksti ja viisi on loonud Vladimir Adaritšev ning Andrei Pokutnõi, ei ole kõik samal arvamusel, vahendab Limon.ee.

Internetis ilmus tuntud reklaami- ja turunuse asjatundja Juri Kviti video Jufereva loo kohta, mis näitab selle sarnasust Briti popstaari Robbie Williamsi lauluga «Love my life».

Portaal Limon.ee otsustas ära kuulata lauluas plagiaati nägevate spetsialistide arvamuse kui ka vastaspoole seisukohad.

«Kahjuks on see puhtakujuline plagiaat, alates klaveririffist kuni osade järjestuseni. Jah, meloodia erineb paari noodi võrra, kuid tervikuna on see koopia,» on helilooja ja produtsent Aleksandr Žedeljov veendunud.

Ka produktsioonifirma MJ Production juht Juri Mets leiab, et Lasnamäe «hümn» on 90 protsenti plagiaat. Metsa sõnul loo produtsent ilmselt teadis Robbie Williamsi laulust, seda enam, et tegu on tuntud hitiga.

Mets leiab, et selline artist nagu Artjom Savitski võiks osaleda paremates projektides.

Laulu üks autoritest Vladimir Adaritšev oli parasjagu autoga Poola teedel liiklemas ega saanud kohe Limoni küsimustele vastata. Küll aga lubas seda teha esimesel sobival võimalusel.

Linnaosavanem Maria Jufereva väitel on kõik süüdistused täiesti alusetud. «Stiil on sarnane, aga kätt südamele pannes, tänapäeva poppmuusika on väga sarnane. Kui just nimelt Robbie Williams andis loo autoritele indu, siis see ainult räägib nende heast maitsest. Kuid isegi mitteprofessionaalne muusik, kuulates mõlemat laulu, ei saa kuidagi öelda, et muusika oleks identne,» ütles Jufereva.

Juferevat toetas ka Sergei Krutihhin, kes koos ansambliga May Day osales loo tegemises. Ta nimetab kriitikuid «tatipritsijateks» ning on veendunud: «See on edu! Hea hitt, ütlen teile, tuli välja!». Ent Krutihhini seisukohta, kas ikkagi on tegemist plagiaadiga, Limon nii teada ei saanudki.

Telekanali ETV+ saatejuht Mark Vegas arvas, et tõenäoliselt Williamsi mänedžerid kahjutasu nõudma ei hakka. «Hümn loodi mitte kommertslikel eesmärkidel, mingit kasu ei saada. See on isetegevus, kui soovite. Kui meie autorid ei saa loo pealt mingit tulu, siis pole ka kohtuasja.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles