Grupp aktiviste tahab luua Eesti Ellujäämise Erakonna (12)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kask.
Tarmo Kask. Foto: Valimised

Grupp aktiviste tahab moodustada 2019. aasta riigikogu valimisteks uue, looduslähedast eluviisi propageeriva ja eestlaste püsimajäämisele keskenduva partei, mille nimeks saaks Eesti Ellujäämise Erakond.

Mai lõpus registreeritud mittetulundusühingu Eesti Ellujäämisliikumine juhatuse esimees Tarmo Kask ütles Postimehele, et mittetulundusühing loodi eesmärgiga moodustada uus erakond ning seda mitmel põhjusel. «Peamiselt seetõttu, et meie hinnangul puudub Eestis meie vaadetele ja olemusele vastav erakond, kelle poolt oleks võimalik hääletada,» ütles ta.

Tema sõnul ei käi üle kolmandiku inimestest valimas ning seda kindlatel põhjustel. «Rahvas ei usalda tänaseid poliitikuid ega usalda ka uusi, nii-öelda sõltumatuid ja esmapilgul rahvuslikke või rahvameelseid erakondi, sest lõpuks tuleb ikkagi välja, et tänased poliitikud on enamikus tagatubade marionetid, endised eluaegsed poliitikud, kes on otsustanud uue erakonna kokku klopsida, või tänapäevased mõisnikud ja seda nii otsesemas kui ka kaudsemas tähenduses,» rääkis ta ning lisas, et nii ei ole algatusrühma liikmete hinnangul Eestis poliitilist jõudu, kes asetaks esikohale eestlaste ja Eestimaa püsimajäämise ning oleks oma tegevuses sõltumatu.

Erakonna loomiseks tuli Kase sõnul initsiatiiv Raivo Orgusaarelt, kes kahtedel viimastel riigikogu valimistel kandideeris riigikogus esindamata Iseseisvuspartei nimekirjas ning kogus mõlemal juhul veidi enam kui sada häält. MTÜ viieliikmelisse juhatusse kuuluvad ka kunagine Iseseisvuspartei juht, erakonnast 2015. aasta kevadel lahkunud Vello Leito ning Liis Ellert ja Aivar Kalvik, kes ei ole varem erakondadesse kuulunud. Kask ise kuulus aastatel 2013–2014 Eesti Konservatiivsesse Rahvaerakonda ning kandideeris erakonna nimekirjas ka eelmistel kohalikel valimistel, kus kogus viis häält. Kase sõnul on MTÜ tuumik alalhoidlike, rahvuslike ja roheliste vaadetega.

MTÜ eri vormis korraldatud koosolekutel on Kase sõnul osalenud paarkümmend inimest ja umbes sama palju sooviavaldusi on laekunud ka MTÜga liitumiseks. Erakonna asutamiseks on samal ajal tarvis vähemalt 500 inimest.

Kask tunnistas, et liikmete arvu suurendamiseks pole seni kampaaniat tehtud. «Maja ehitamine algab ju ikka projektist ja vundamendist... Liikmete arvu plaanime kasvatada, pakkudes paremaid lahendusi, kui seda on senini suutnud teised erakonnad,» rääkis ta. «Kui asi on õige, siis pole palju reklaami vajagi. Kõrgem vaimsus tõmbab inimesi iseenesest ligi,» ütles ta, kuid lisas, et erakonna loojad plaanivad tulevikus külastada ka avalikke üritusi, teha teavitustööd ning lisaks käivitada oma telekanali ja teha raadiot.

Uue erakonna põhieesmärgiks on kodulehekülje kohaselt rahva säilimine õige toitumise ja tervisliku elukorralduse kaudu. Kask ütles, et tegelikult töö nii programmi kui loosungite kallal alles käib ja seetõttu ei saa öelda, et algatusrühma liikmeid huvitaks üksnes tervislik toitumine.

«Kindlasti on see tähtis ja seetõttu peame vajalikuks sisse seada mürgimaksu, mis annaks mürgipõldnikele ja rämpstoidul põhinevatele suurkorporatsioonidele selge sõnumi ning reguleeriks ühtlasi ka kohalikku tarbimist sel määral, et mahetoit ja ühtlasi ka eluviis selle igas tähenduses saaks rohkem au sisse, kui need seda tänasel päeval Eestis on,» rääkis Kask, kelle sõnul tahetakse muudatusi kindlasti ka valimissüsteemis.

Küsimusele ettevalmistuste ajakava kohta vastas Kask, et seda ei ole paika pandud. «Tegutseme planeerimise asemel rohkem tunnetuslikult. See ei tähenda, et visiooni ei oleks, kuid kõik asjad tulevad tavaliselt õigel ajal või natukene hiljem. Kuna oleme looduslähedase eluviisiga, siis Eestimaa üüratult lühikese suve tõttu on end tavapärasest raskem sundida koostama töökavasid või korraldama pikette,» ütles ta.

Küll kinnitas ta, et põhieesmärk on valmistuda riigikogu valimisteks 2019. aasta kevadel. Samas ei välistata tema sõnul ka kohalikel valimistel osalemist. «Oleks narr neist kõrvale jääda. Seetõttu kutsume ärksaid ja aatelisi inimesi meiega liituma, et juba neil valimistel minna võimalikult paljudes kohtades oma nimekirjadega välja,» ütles Kask.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles