Atonen Reformierakonna valimislubadusest: see on hale kopeerimine (16)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Atonen.
Meelis Atonen. Foto: Andres Haabu

Reformierakonda kuuluv ettevõtja ja endine tipp-poliitik Meelis Atonen kritiseeris erakonna täna välja käidud valimislubadust kaotada Tallinnas lasteaia kohatasu, nimetades seda populistlikuks ja magedaks, õhtul ühines kriitikaga ka eelmiste valimiste aegne linnapeakandidaat, praegune riigikogu liige Valdo Randpere.

Atonen viitas sotsiaalmeedias Keskerakonnale, kes tema sõnul on peamise konkurendina tooni ette andnud. Reformierakond kardab tema hinnangul oma teemadega välja tulla ning lubab seetõttu samuti tasuta asju. «Tõeliselt «parempoolne värk». Jagame, jagame, jagame... Päris hea, et ma Tallinnas ei ela, minu häält nii odavalt ei saaks. Mage lugu,» kirjutas ta Facebookis.

Atoneni hinnangul näitabki erakonna täna avalikustatud valimislubadus ideede puudust või kartust oma ideede eest võidelda. Alati võib tema sõnul soodustusi teha, näiteks paljulapselistele või neile, kel on madal sissetulek. «Aga kõigile tasuta? Populism,» ütles ta.

Ta lisas sotsiaalmeedias, et samal ajal ei kaota ükski erakond ka tasuta ühistransporti, ehkki eesmärk ei saa olla tasuta või odavad, vaid head ja kvaliteetsed teenused. «Aga kus sa sellega, see on liiga riskantne. Ja nii parteid ühte nägu muutuvad. Mu meelest on see selline hale kopeerimine, mitte oma ideede eest võitlemine,» ütles Atonen.

Õhtul ühines Atoneni kriitikaga ka eelmistel, 2013. aasta kohalikel valimistel Tallinnas Reformierakonna esinumbrina kandideerinud Valdo Randpere, kelle sõnul on Reformierakond alati rõhutanud, et tasuta asju pole olemas. Tema sõnul on erakond olnud nii tasuta ühistranspordi, kõrghariduse kui muude populistlike kingituste ja lubaduste vastu.

«Ikka oleme rõhutanud, et teenuste puhul on esmase tähtsusega nende kvaliteet ja kättesaadavus ning alles kolmandas-neljandas järjekorras nende nii-öelda tasuta jagamine. Pean vist hakkama ümber õppima, kuigi olen tõenäoliselt juba liiga vana selleks, et hakata oma usku turumajandusse vahetama populistlikus kastmes serveeritava sotsialistliku romantismi vastu,» ütles ta ning soovis Reformierakonna programmitoimkonnale kainet meelt ja külma pead, kuid märkis samas, et soovitus on vist pisut hiljaks jäänud.

Lubadust kaitses Reformierakonda kuuluv riigikogu liige, Tallinnas kandideeriv Yoko Alender, kelle sõnul oli teema valimisprogrammi töörühmas pikalt arutlusel, kuid lõpuks on valikute küsimus, kuhu ja kellele maksuraha suunatakse.

«Kool, isegi ülikool on Eestis tasuta, haridus on prioriteet. Miks peab lapsevanem kandma kõige õrnemas eas tõusva kohatasu koormust, kui mujal on peresõbralik keskkond prioriteet maksuraha kasutamises? Pealinnas seni polnud. Loomulikult lisaks ka õpetajate palgatõus ja kohad sinna, kus neid päriselt vaja,» lausus ta.

Reformierakond teatas täna, et läheb Tallinnas kohalikele valimistele lubadusega kaotada lasteaia 57-eurone kohatasu ning tõsta 25 protsendi võrra lasteaiaõpetajate ja õpetaja abide palka. Kohatasu kaotamine nõuaks linnaeelarvest 13,9 miljonit ning palgatõus 10 miljonit eurot aastas. Lubaduste elluviimiseks vajaliku raha tahab partei leida linna efektiivsemast majandamisest ning näiteks Tallinna Televisiooni ja Ühistupanga kulutuste ärajätmisest.

Kohalikud valimised toimuvad 15. oktoobril.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles