Kolm tähelepanekut Keskerakonna sisetülist (5)

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlased Yana Toom, Oudekki Loone ja Olga Ivanova pressikonverentsil.
Keskerakondlased Yana Toom, Oudekki Loone ja Olga Ivanova pressikonverentsil. Foto: Liis Treimann

Tänaseks sai Keskerakonna sisevõitlus ajutise lahenduse, kui eurosaadik Yana Toom teatas, et tema jääb erakonda, kuid Edgar Savisaare ja Olga Ivanova nimekirja saatus on endiselt lahtine.

Praeguse info põhjal võib järeldada järgmist

Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Videokaader

1. Yana Toom mängis selles protsessis vaid isiklikest huvides lähtuvalt ning tõenäoliselt sai ka konkreetseid lubadusi, mille ajel poolt vahetas. Hommikune Keskerakonna aseesimehe Jaanus Karilaiu vabandus Toomi ees oli vaid väike osa sellest. Lisaks suuremale kaasamisele erakonna juhtimisse tähendab see tõenäoliselt ka lubadusi järgmiste europarlamendi valimiste nimekirja asetuses. Toomi üleolevat esinemist pidi pressikonverentsil taluma kohmetult ka erakonna aseesimees Kadri Simson.

Olga Ivanova.
Olga Ivanova. Foto: Videokaader

2. Savisaarele, Ivanovale ja Oudekki Loonele oli Toomi poolevahetus šokk, millest nad ei ole veel toibunud. Seetõttu ei suutnud nad ka oma otsust pressikonverentsil avaldada. Kuna Toomi jäämine parandab Keskerakonna positsiooni venelaste silmis, siis Ivanova nimekirja tõsiseltvõetavus sai tugeva tagasilöögi.

3. Kui uskuda spekulatsioone, et antud mängu juhitakse Pikalt tänavalt, siis ei saa välistada, et Ivanova-Savisaare nimekiri võib ikkagi tulla. Kui Toom omab kontrolli Keskerakonnas, siis alternatiivne vene nimekiri oleks hea võimalus katsetada nii Edgar Savisaare populaarsust ilma Keskerakonnata kui ka vene partei võimalikkust enne riigikogu valimisi.

Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Küsimus on ainult, kust saab sel juhul Savisaar raha kohtuskäimiseks ja valimistel kandideerimiseks. Seega suur küsimus on, kas Keskerakond püüab veel Savisaart erakonnas hoida või kasutatakse praegust võimalust parteid oma kohtuskäimistega määrivast endisest juhist vabanemiseks. Seetõttu oleks Keskerakonnale isegi heaks uudiseks Ivanova-Savisaare nimekirja tulek.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles