SDE populaarsus tõusis kõigi aegade kõrgeimale tasemele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / kollaaž Katri Karing

BNS-i tellitud TNS Emori uuringu kohaselt tõusis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) populaarsus riigikogu valimiste järel viimase seitsme aasta kõrgeimale, 19 protsendi tasemele.

Erakondade reitingu edetabelit juhib uuringu kohaselt jätkuvalt Reformierakond, kelle toetus langes veebruaris 36-lt 28-le, kuid tõusis märtsi lõpus ja aprilli algul uuesti 30 protsendini.

Reformierakonnale järgneb populaarsuselt Keskerakond, kelle toetus on püsinud 23-26 protsendi vahel alates eelmise aasta juunist. Tänavu jaanuaris toetas erakonda 23, veebruaris 25 ning valimiste järel 24 protsenti valimisealistest kodanikest.

Kõige rohkem on oma toetust kasvatanud SDE, keda jaanuaris pooldas 14, veebruaris 16 ja riigikogu valimiste järel 19 protsenti inimestest. Seega edestab SDE reitingu edetabelis Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL), kelle toetus ulatus jaanuaris 16, veebruaris 21 ning märtsis ja aprilli algul 18 protsendini.

Kõigi aegade kõrgeim oli SDE toetus 2004. aasta juunis, mil toimunud Euroopa Parlamendi valimistel ajal pooldas erakonda 20 protsenti kodanikest. Madalaim oli erakonna populaarsus aga 2007. aasta jaanuaris, mil SDE-l oli toetajaid vaid kuus protsenti.

Uuest riigikogust välja jäänud Eestimaa Rohelisi on sel aastal toetanud stabiilselt neli ja Rahvaliitu kaks protsenti valimisealistest kodanikest.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voogi sõnul on SDE reitingu tõus jätkunud peaaegu kõikides sotsiaal-demograafilistes rühmades, sealhulgas mitte-eestlaste seas. Tema sõnul on sotsiaaldemokraatide positsioon selgelt tugevam naiste hulgas, samas kui nende lähimat konkurenti IRL-i hindavad jätkuvalt oluliselt enam mehed.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 16. märtsist 6. aprillini 814 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli märtsi teises pooles ja aprilli alguses 22 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.

6. märtsil toimunud valimistel sai Reformierakond uues riigikogus 33, Keskerakond 26, IRL 23 ja SDE 19 kohta. Varem parlamendis kuut kohta omanud rohelised ja Rahvaliit valimiskünnist ei ületanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles