Tsahkna ja Mihkelson lahkusid IRList (32)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna ja Marko Mihkelson
Margus Tsahkna ja Marko Mihkelson Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eelmine esimees Margus Tsahkna ja endine aseesimees Marko Mihkelson teatasid täna, et lahkuvad IRList.

Veel kümmekond päeva tagasi enda ja Mihkelsoni erakonnast väljaastumise plaane eitanud Tsahkna kirjutas täna Facebookis, et langetas lahkumisotsuse juba siis, kui erakonna juhtkond kevadel tema ettepanekud erakonda avatumaks ja kaasaegsemaks muuta maha hääletas. «Siis oli mulle selge, et meie teed tulevikus ei käi enam ühte rada ning uue juhtkonna vana liini jätkamine on seda otsust vaid kinnitanud. Majasuurused reklaamplakatid näitasid, et midagi ei ole muutunud,» kirjutas ta.

Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Tairo Lutter

Tsahkna meenutas, et kuulus Isamaaliitu pikki aastaid ja astus kunagi erakonda, mille idee oli julgelt vaadata tulevikku, silmapiiri taha ning pakkuda Eestile pikk perspektiiv. «Isamaa 2.0 kõnes sõnastasin need eesmärgid, kuid visioonid ja poliittehnoloogia ei sobi kokku. Parem on endale tunnistada, et minu maailmakäsitlusele selle erakonna juhtkonnas toetust ei ole, ning eluga edasi minna. Minu nägemus on lihtsalt teistsugune. Soovin näha kaasaegsemat, innovaatilisemat ja avatumat käsitlust Eestist,» ütles ta.

Tsahkna lisas, et teeb oma otsuse teoks täna, kuna pidas vajalikuks tagada oluliste otsuste vastuvõtmise kevadise riigikogu istungjärgu jooksul. «Jätkan tööd iseseisva riigikogu liikmena ning ühegi riigikogu erakonnaga liituda ei kavatse. Sügisestel kohalike omavalitsuste valimistel ei kandideeri, kuna ilma kavatsuseta volikogus tööd tegema hakata ning poliitparti mängides petaksin ma lihtsalt oma valijaid. Pööran kogu oma tähelepanu riigikogu tööle, et seal oma nägemust Eesti tulevikust rakendada,» kirjutas ta.

Tsahkna märkis ka, et pärast erakonnast lahkumist ei ole sobilik oma vana erakonda kritiseerida. «See ei muuda midagi ja on pigem väiklane. Kõik need asjad, mis mind on häirinud, on avalikult varasemalt korduvalt välja öeldud ja ka meedias palju tähelepanu saanud,» ütles ta. «Olen tänulik nende aastate eest, mil saime koos Eesti elu suunata ja palju head on tehtud. Selle vana laevaga sai tehtud veel nii mõnigi rokkiv merereis. Igal asjal on lõpp ning on aus kõigi osapoolte suhtes seda tunnistada ja edasi minna.»

Mihkelson loodab väliskomisjoni esimehena jätkata

Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Tairo Lutter

Mihkelson kirjutas sotsiaalmeedias, et lahkub IRList raske südamega, sest on saanud viimase 16 aasta jooksul tänu erakonnale palju uusi kogemusi ning leidnud sõpru kogu eluks. «Aga midagi pole teha, IRL ei ole kahjuks enam see poliitiline jõud, kelle seisukohad ühtiksid minu vaadetega tänasele Eestile ja meie tulevikule,» kirjutas ta.

Tema hinnangul on Eestil olnud viimastel aegadel tuntav visioonipõud. «Oleme olnud kehvapoolsed unistajad. Sama on juhtunud ka IRLis. Selle asemel, et ajaga sammu pidada või veelgi enam – martlaarilikult julgelt tulevikku rühkides ühiskonda positiivselt innustada, on valitud pigem tupiktee ehk EKRE Light,» ütles ta.

Mihkelsoni sõnul on IRLi juhtkond teinud panuse parimal juhul olevikule ning hoiab kramplikult kinni poliittehnoloogia auklikust päästerõngast. «See ei veena ega inspireeri mitte kedagi. Eesti aktiivse, nooremapoolse ning uuendusmeelselt mõtleva elanikkonna valikus pole IRLi olemas,» lausus ta ja lisas, et tema nägemus on teistsugune. «Soovin näha kaasaegset, isikuvabadusi austavat, avatud ja julgetest ideedest pikitud tulevikukäsitlust Eestist. Püüdsin aastate jooksul sellele ka IRLis tähelepanu juhtida, kuid kahjuks edutult.»

IRList lahkumise järel jätkab Mihkelson tööd fraktsiooni mittekuuluva ehk niinimetatud aknaaluse saadikuna. «Ma ei lahku poliitikast. Mul on Eestile veel palju anda. Teen tööd riigikogu väliskomisjoni esimehena senikaua, kuni see on poliitiliselt võimalik. Eesti eesistumine Euroopa Liidus on erakordselt oluline ning ka väliskomisjonil on siin mängida tähtis roll. Seetõttu ma ka ei osale sügisestel kohalikel valimistel,» kirjutas ta.

Sibul: uudis on ühekorraga kurb ja üllatav

IRLi peasekretär Priit Sibul ütles Postimehele, et Tsahkna ja Mihkelsoni otsus tuli nii talle kui erakonna esimehele Helir-Valdor Seedrile üllatusena. «Minu jaoks on see üllatuslik ennekõike selles kontekstis, et need inimesed olid poolteist kuud tagasi erakonna tippjuhid ja viimase poolteise kuuga pole midagi sellist juhtunud, mis annaks sellisteks otsusteks ja järeldusteks alust,» ütles ta.

Sibula sõnul on Tsahkna ja Mihkelson järelikult pettunud nii endas kui selles, kuhu nad on tahtnud erakonda tüürida. «Kõik, mis on juhtunud, on juhtunud nende eestvedamisel. Et nad ei saavutanud, mida tahtsid, ja selle tulemus on nende endi lahkumine, on kurb ja üllatav ühekorraga,» lausus ta.

Mihkelsoni ja Tsahkna lahkumise järel jääb IRLi fraktsiooni 12 saadikut ning koalitsioonifraktsioonide liikmete arv kahaneb 54ni.

Eelmistel, 2015. aasta kevadel toimunud riigikogu valimistel kogus Tsahkna Tartus 2267 ning Mihkelson Harju- ja Raplamaal 2842 häält. Mõlemad said selle tulemusega ringkonnamandaadi.

Neli kuud enne eelmisi riigikogu valimisi teatas erakonnast lahkumisest IRLi toonane aseesimees ja Tallinna volikogu IRLi fraktsiooni juhtinud Eerik-Niiles Kross, kellega koos lahkus parteist IRLi linnavolikogu fraktsiooni aseesimees, erakonna eestseisusesse kuulunud Yoko Alender. Mõlemad astusid Reformierakonda, mille nimekirjas kandideerisid nad ka valimistel ja pääsesid riigikokku.

Järgmised riigikogu valimised toimuvad 2019. aasta märtsis.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles