Uuring: populaarseim linnapeakandidaat Tallinnas on Taavi Aas

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Aas ja Jüri Ratas.
Taavi Aas ja Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute ASi küsitluse kohaselt on Tallinnas populaarseim linnapeakandidaat Keskerakonna esinumber Taavi Aas 30-protsendilise toetusega.

Ehkki eelmistel kohalikel valimistel kogus Aas vaid 227 häält, on tema suur toetus selgitatav asjaoluga, et ta on täitnud linnapea kohuseid juba 2015. aasta septembrist ning olnud meedias linna peamine kõneisik, kirjutab ERRi portaal.

Populaarsuselt järgnevad Aasale Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esinumber Rainer Vakra, keda soovib linnapeana näha 11 protsenti, ning reformierakondlane Kristen Michal, keda toetab kaheksa protsenti küsitlusele vastanutest. Konservatiivse Rahvaerakonna Tallinna esinumber Martin Helme pälvis küsitluses viie, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL)  võimalikuks linnapeakandidaadiks pakutud Viktoria Ladõnskaja kolme ja Eestimaa Roheliste juht Züleyxa Izmailova ühe protsendi vastanute toetuse.

Enam kui kolmandik ehk 36 protsenti valimisõiguslikest tallinlastest oma eelistust ei avaldanud. Turu-uuringute AS küsitles 25. maist 6. juunini Tallinnas 816 valimisõiguslikku elanikku, kellest 137 küsitleti näost näkku ning 679 veebis.

Keskerakonna juhatusse kuuluv Põhja-Tallinna vanem Raimond Kaljulaid ütles küsitlustulemusi kommenteerides, et nii Reformierakond kui sotsiaaldemokraadid panid linnapeakandidaadi valikul mööda. «Eriti tähelepanuväärne on Rainer Vakra väike toetus, arvestades, et tema kampaania on linnapildis ja meedias juba ka alanud,» ütles ta erakonna teatel.

Tema hinnangul ei nähta Vakrat tõsise linnapeakandidaadina. «Ta on kampaanias keskendunud kleepsudele ja muule sisutühjale. Tundub, et linnapea ameti vastutus pole talle päris arusaadav. Juhtide töö on juhtida. Rehve ühekaupa metsa alt korjates jäävad toredad pildid, kuid ka probleemid alles,» ütles Kaljulaid.

Kristen Michali puhul on Kaljulaiu hinnangul probleemiks asjaolu, et ta on lühikese aja jooksul kaotanud koha valitsuses ning jäänud ka Reformierakonna üldkogul vastaskandidaadile alla. «Inimesed ootavad, et nende huvisid kaitstaks tõhusalt, kuid Michal pole saavutanud erakonnaski oma eesmärke, rääkimata siis Tallinnast,» sõnas ta ning tõi probleemina esile ka Michali mineviku. «Lubadus linna ausamalt ja läbipaistvamalt juhtida pole Reformierakonna linnapeakandidaadi minevikku arvesse võttes kellelegi usutav.»

Kaljulaid lisas, et kui algul oli neid, kes olid Taavi Aasa suhtes tema varasemat häältearvu vaadates skeptilised, siis värske küsitlus näitab, et erakond tegi targa valiku. «Keskerakonna linnapeakandidaadil on juba täna suure osa tallinlaste toetus ning meil on tugevad esinumbrid kõigis piirkondades. Rohkem kui poole tallinlaste toetus erakonnale loob kõik eeldused varasemate tugevate valimistulemuste kordamiseks,» ütles ta.

Aas ise tunnistas Keskerakonna pressiteates, et nii suur toetus oli talle suur üllatus, ning lubas anda endast parima, et seda õigustada.

Michal teatas sotsiaalmeedias, et tema küsitlusekohane toetus on algatuseks tugev platvorm, arvestades, et Reformierakonna meeskond pole linnapeakampaaniat veel alustanud. «Meeskond on tugev üle linna ja Keskerakond kaotab oktoobris ainuvõimu. Pange tähele. Lisaks Piritale, Kesklinnale, Nõmmele, pange tähele, teeme Keskerakonnale tuule alla ka Kristiines ja Mustamäel,» kirjutas ta. «Sügisesed valimised on umbusaldushääletus kohmerdavale Keskerakonna Ühtse Venemaa valitsusele, mida hoiavad püsti sotsiaaldemokraadid ja IRL.»

Vakra tänas sotsiaalmeedias oma toetajaid ja kirjutas, et pealinn vajab uusi tegijaid ning värskeid ideid. «Koos teiega, head tallinlased, teeme selle vahetuse ära,» ütles ta napis kommentaaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles