«Dinosauruste ja broilerite valitsus» on väljakutse Ansipilegi

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansipi uus valitsus presidendi juures
Andrus Ansipi uus valitsus presidendi juures Foto: Priit Simson

Poliitsaurustest ja partei tagatoas küpsenud elukutselistest poliitikutest koosnev valitsus on katsumus ka peaminister Andrus Ansipile – tugevate isiksuste koosseis kätkeb endas tegelikult kolme, mitte kahte parteid, kirjutab tänane Postimees.

«See on dinosauruste ja broilerite valitsus,» nentis nii mõnigi kommunikatsiooni- ja poliitikaekspert, kellelt Postimees palus abi valitsuse koosseisu analüüsimisel.

Mõlemas parteis on poliitilise raskekahurväe – Andrus Ansip, Jürgen Ligi, Rein Lang, Jaak Aaviksoo, Mart Laar, Juhan Parts – kõrvale tõusnud parteide tagatubade niiditõmbajad.

Reformierakonnast näiteks Kristen Michal ja Keit Pentus, kelle seniseks tööks oli paljuski huvirühmadega läbi rääkida ja kokkuleppeid sõlmida, kuid lobitöö tulemusi ei pidanud nad ise poliitilisteks otsusteks vormima. Nüüd on nad kõik täie sõnaõigusega valitsuslaua taga ning olukord seega sootuks uus.

Või siis Isamaa ja Res Publica Liidu poolt nende senine peasekretär Ken-Marti Vaher, kes on sisuliselt juba viimased poolteist aastat ise erakonda juhtinud ning oma loomu poolest tuntud üsna jäiga ja jõulise poliitikuna, mis oli ilmnenud juba ka läbirääkimiste laua taga.

Ennustatakse, et sel valitsemisperioodil ei saa Ansip enam hakkama senise juhtimisstiiliga, kuna nüüd on laua taga mitu endist peaministrit, tagatoa esindajad, Vaher ja Aaviksoo. «Ansipil tuleb nüüd hakata tegema tööst peamiselt kokkuvõtteid ning üksi ei saa ta enam ülevõimutseda,» tõdesid eksperdid. «Kui ta jätkab endise stiiliga, siis pole seda valitsust kauaks.»

Sel korral istuvad ühise laua taga koos mõlema võimupartei juhid. Laar pidi lõpuks valitsusse tulema, Ansip on rahul sellega, et neid seob Laari kui esikampsuniga ühine huvi – hoida kontrolli all Res Publica leeri jõulised tulijad eesotsas Vaheriga.

Sest valitsuses on tegelikult kolm poolt: oravad, kampsunid, äraostmatud. Laar pages erakonnasiseses plaanis ministriametiga ka turvalisemasse tsooni, tugevdades oma positsiooni ministriportfelliga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles