Riigikogus algatati eelnõu vabadussõjalaste rehabiliteerimiseks (2)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabadussõjalaste Liidu embleem.
Eesti Vabadussõjalaste Liidu embleem. Foto: Vikipeedia

Riigikogu 13 saadikut algatasid täna otsuse eelnõu Eesti Vabadussõjalaste Liidu ja sellega seotud inimeste ja organisatsioonide rehabiliteerimiseks.

Konservatiivsesse Rahvaerakonda kuuluv Henn Põlluaas ütles eelnõu üle andes, et 12. märtsist 1934 kehtestati Eestis autoritaarne riigivõim, millele järgnesid ebaseaduslikud repressioonid nii eraisikute kui ka organisatsioonide vastu. «Represseeritud isikutelt võeti nende seadusliku poliitilise tegevuse ja poliitiliste veendumuste pärast ebaseaduslikult ära vabadus, vara, sõjaväelised auastmed ja autasud, sõjaväelased ja ametnikud kaotasid töö, kohalike omavalitsuste volikogudesse valitud isikud oma kohad,» rääkis ta.

Eelnõuga soovivad saadikud tema sõnul leevendada 12. märtsist 1934 kuni 17. juunini 1940 õigusvastaselt represseeritud isikutele tekitatud ülekohut ning vabadussõjalaste liit ja sellega seotud organisatsioonid ja isikud rehabiliteerida. «Selle otsusega avaldab riigikogu ka tunnustust samas kõigile Vabadussõjas Eesti iseseisvuse eest võidelnud meestele ja naistele ja heastab kunagise ülekohtu ning taastab represseeritute hea nime ja au,» ütles Põlluaas riigikogus.

Eelnõu algatajate hulka kuuluvad keskerakondlased Jaanus Karilaid, Marko Šorin, Aadu Must ja Märt Sults, EKRE saadikud Henn Põlluaas, Mart Helme, Martin Helme, Uno Kaskpeit, Jaak Madison, Raivo Põldaru ja Arno Sild ning reformierakondlased Madis Milling ja Igor Gräzin.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles