Opositsioon võib algatada Sesteri umbusaldusavalduse juba homme (2)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester.
Sven Sester. Foto: Mihkel Maripuu

Opositsioon võib anda juba homse istungi alguses riigikogu menetlusse umbusaldusavalduse Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvale rahandusministrile Sven Sesterile.

Opositsioonilise Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni esimees Martin Helme ütles Postimehele, et praeguseks on umbusaldusavalduse eelnõule kokku saadud pea kõigi opositsioonisaadikute allkirjad ning kava kohaselt antakse see homme hommikul riigikogu menetlusse. Tavaliselt on valitsus palunud umbusaldusavaldust arutada ja hääletada samal päeval.

«Oletame, et see ei ole sugugi kindel, et ta ametisse jääb,» ütles Helme, kelle sõnul oodatakse ministri umbusaldamiseks vajalikke lisahääli koalitsioonisaadikutelt. Samas ei soovinud ta öelda, kes või millisest fraktsioonist võiks opositsiooni lootuste kohaselt oma valitsuse ministri umbusaldamise poolt hääletada. «Kõik inimesed, kellel on natukenegi vastutustunnet Eesti riigi rahanduse ees, peaksid need olema, aga ma nüüd siin küll konkreetseid nimesid ega fraktsioone loetlema ei hakka.»

Reformierakonna, Vabaerakonna ja EKRE fraktsioon teatasid Sesterile umbusaldusavalduse esitamise plaanist üleeile, heites talle ette Eesti riigi võlgadesse viimise, uute maksude kehtestamise ja ettevõtluskeskkonna lõhkumise kavatsust.

Umbusaldusavalduse algatamiseks on riigikogus vaja vähemalt 21, avalduse läbiminekuks ehk ministri umbusaldamiseks aga vähemalt 51 häält. Opositsioonilisel Reformierakonnal on parlamendis 30, samuti opositsiooni kuuluval Vabaerakonnal kaheksa ja EKRE-l seitse kohta.

Viimati oli umbusaldusavaldus parlamendis arutlusel mullu novembris, kui riigikogu avaldas 63 häälega umbusaldust toonasele peaministrile, tagasi astumisest keeldunud Taavi Rõivasele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles