Michal ja Helme: Taavi Aas võib avada tee Keskerakonna ainuvõimu murdmiseks

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond tegi teatavaks, et nende kandidaat Tallinna linnapea kohale on Taavi Aas.
Keskerakond tegi teatavaks, et nende kandidaat Tallinna linnapea kohale on Taavi Aas. Foto: Tairo Lutter

Reformierakonna Tallinna linnapeakandidaadi Kristen Michali ja Konservatiivse Rahvaerakonna linnapeakandidaadi Martin Helme hinnangul annab Taavi Aasa nimetamine Keskerakonna linnapeakandidaadiks võimaluse murda partei ainuvõim Tallinnas.

Michal ütles täna rahvusringhäälingu uudisteportaali otsesaates, et Aasa valimine linnapeakandidaadiks jätab Keskerakonna vene poole pealt haavatavaks ja siin tekib mängumoment, mida konkurendid võivad oma kasuks pöörata.

Michal lisas, et Keskerakonna ainuvõimu murdmiseks peavad teised erakonnad suutma oma valijad mobiliseerida.

Helme hinnangul ei ole tõenäoline, et vene valija Keskerakonna tagant ära läheks ja mõne muu erakonna poolt hääletaks, kuid Taavi Aasa valimisel linnapeakandidaadiks võib juhtuda, et vene valija on vähemaktiivne ja jätab valimistel hääletamata.

«Kui 10 protsenti Keskerakonna tuumikvalijaid jääks eelolevatel valimistel välja tulemata, on Keskerakonna ainuvõimu murdmine Tallinnas täiesti võimalik,» ütles Helme. Ta nentis, et Keskerakond teeb kindlasti kõik enda mandaadi kaitsmiseks ja ainuvõimu kukutamine ei ole kerge, kuid võimatu see ei ole.

Helme sõnul on oluline ka nüanss, kuidas läheb valimistel osalevatel teistel erakondadel, kuna hääletussüsteemi eripära tõttu lähevad valimiskünnist mitte ületanud erakondade ja valimisliitude hääled ümber jagamisele ja võitjad on sealjuures alati enim hääli saanud nimekirjad.

Sellega oli nõus ka Michal. «Kuigi Reformierakond läheb valimistele tegema head tulemust, peame pöialt hoidma ka oma konkurentidele, et nad ikka valimiskünnise ületaksid,» lausus ta.

Juske: Keskerakond panustab Tallinnas Savisaare pärandile

Sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkonna juhatuse liikme Jaak Juske sõnul panustab Keskerakond valimistel niinimetatud Savisaare pärandile, mis võib viia Keskerakonna ainuvõimu langemiseni pealinnas.

Juske märkis, et eranditult kõik linnaosade esinumbrid on Keskerakonnal vanast ladvikust, kes on Edgar Savisaare pärandi kandjad.

«Praegune olukord meenutab vägagi Nõukogude Liidu 1980. aastaid, mil poodiumile ei pandud noori ja edumeelseid, vaid uduse silmavaatega vuntsidega onusid. Ma ei ütle, et Keskerakond lõpetab peagi nii, nagu lõpetas kurjuse impeerium, aga ma juhin tähelepanu, et nad on sisenenud sarnasesse faasi, kus oli Nõukogude Liit enne lagunemist.» ütles Juske.

Linnaosavanemad: Helme ja Michali jutt on jama, Aas on tugev kandidaat

Helme ja Michali arvamus ajendas Tallinna kõigi kaheksa linnaosa vanamaid tegema ühispöördumise, milles nad nimetasid Taavi Aasa tugevaks kandidaadiks.

Linnaosavanemate sõnul on Aas tegevlinnapeana linna juhtinud küllalt keerulisel perioodil ning taganud linnajuhtimises stabiilsuse vaatamata volikogus valitud linnapea ametist kõrvaldamisele.

«Usume, et elanikud hindavad linna juhtimises stabiilsust. Taavi Aas tunneb linna väga hästi, teab iga linnaosa peamisi lahendamist vajavaid küsimusi ning arvestab, et linn peab arenema tasakaalustatult,» seisab linnaosavanemate ühispöördumises.

Pöördumisele on alla kirjutanud Haabersti linnaosavanem Marek Jürgenson, Kesklinna vanem Taavi Pukk, Kristiine linnaosavanem Vadim Belobrovtsev, Lasnamäe linnaosavanem Maria Jufereva, Mustamäe linnaosavanem Helle Kalda, Nõmme linnaosavanem Tiia-Liis Jürgenson, Pirita linnaosavanem Tõnis Mölder ja Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid.

Keskerakond tegi täna teatavaks, et nende kandidaat Tallinna linnapea kohale on eelseisvatel kohalikel valimistel praegune tegevlinnapea Taavi Aas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles