Pevkur ei näe põhjust ühelegi erakonnale läbirääkimisteks ust kinni lüüa (7)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17. arvamusliidrite lõuna. Hanno Pevkur.
17. arvamusliidrite lõuna. Hanno Pevkur. Foto: Tairo Lutter

Reformierakonna esimees Hanno Pevkur ütles, et kui võimalikud koalitsioonipartnerid on valmis austama ja hindama teineteise seisukohti, ei näe ta põhjust ühelegi erakonnale läbirääkimisteks ust kinni lüüa.

«Vaadates tänase valitsuse ettevõtlust hävitavaid otsuseid, kuut uut maksu, lisaks olemasolevate maksude tõstmist, senise e-Eesti edukuvandi lõhkumist ning kiirustatult rohmakat õigusloomet, on selge, et kaua selline valitsemine kesta ei saa,» sõnas Pevkur. See ei ole tema sõnul vaid opositsiooni kriitika. «Ettevõtlusorganisatsioonid, sõltumatu eelarvenõukogu, Eesti Pank ja teised räägivad ju sama.»

Samuti tekitab Pevkuri sõnul küsimusi IRLi «arusaamatu, oma väärtusi hülgav käitumine seoses eelarve tasakaalu, eesti keele ja muu sellisega».

Kui küsida, kas Reformierakond on valmis võtma valitsusvastutust, on vastus Pevkuri sõnul loomulikult jaatav. «Küll on meie jaoks oluline, miks me valitsusse läheme, ehk sisu on vormist tähtsam. Me ei ole kindlasti nõus valitsust moodustama selliselt nagu praegune valitsus kokku pandi, et teeme ära ja vaatame pärast mis välja tuleb. Meil on omad põhimõtted ning seisukohad millest lähtume,» rääkis Pevkur.

«Kui aga võimalikud partnerid on valmis austama ja hindama üksteise seisukohti, ei näe ma põhjust ühelegi erakonnale läbirääkimisteks ust kinni lüüa.»

Ligi: küsimus ei ole kellega, vaid mida ja millal 

Ka Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi ei välista Reformierakonna ja EKRE koalitsiooni, kuid ütles, et tulevastel partneritel tuleks saavutada palju kokkuleppeid eri valdkondades.

Küsimusele, kas Reformierakond oleks valmis EKREga koalitsiooni moodustama, vastas Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi, et küsimus ei ole kellega, vaid mida ja millal. Ta lisas, et tulevastel partneritel tuleks aga saavutada palju kokkuleppeid eri valdkonna poliitikates.

Ligi ütles, et selleks, et enamusvalitsus moodustada, peaks keegi praegusest kolmikust «tõsise meeleparanduse ette võtma». «Järgmisel valitsusel tuleb hulk viimase aja rüüsteid likvideerida ja rahandus on selles valdkondadest keerukaim,» sõnas ta. «Ümber tuleb teha eelarve ja tühistada seadusi.»

«See võib olla IRLi ainus tulevikulootus, aga selleks tuleb neil hüljata nii oma valikuid kui ministreid ja viimase aja poliitika järgi otsustades nad tulevikku näha ei tahagi,» jätkas Ligi.

Michal: miks mitte kaaluda parempoolset valitsust

Eile avaldas Reformierakonda kuuluv riigikogu liige Kristen Michal sotsiaalmeedias arvamust, et IRLi ainus pääsetee on valitsusest lahkuda ja liituda parempoolse valitsusega. «Valitsus jääb esimest korda märgatavalt alla opositsioonile oma toetuses. Ja trend jätkub – ettevõtjate tänane sõnum majanduskeskkonna halvendamise kohta tugev. Nagu on värske pilt Olgast ja Oudekkist, nelkidega,» ütles ta erakondade reitinguid kommenteerides.

Postituse all küsiti Michalilt, kas Reformierakond plaanib koalitsiooni EKREga, mille peale küsis Michal vastu, et miks mitte kaaluda parempoolset valitsust. «Võimalus võib alata juba IRLi kongressist,» kirjutas ta.

Michal ütles, et valitsuse moodustamine EKREga võib Reformierakonnal olla keeruline, kuid lisas, et «ei sünni ükski vaidluseta, ega püsi ühisosata».

«Aga riigi kohmerdamist majanduses nähes ning lisades sinna nelkidega riigikogu liikmed…, võib vaev uue valitsuse tegemisel Eesti jaoks vajalik olla. Ja poliitikavaatlejale paistab, et see ühisosa sellel valitsusel, eriti IRLi jaoks on olematu,» jätkas Michal.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles