Uuring: IRLi toetus kukkus neljale protsendile (25)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi uueks juhiks kandideeriv Kaia Iva ja esimehe kohalt lahkuv Margus Tsahkna aprillis erakonna volikogul.
IRLi uueks juhiks kandideeriv Kaia Iva ja esimehe kohalt lahkuv Margus Tsahkna aprillis erakonna volikogul. Foto: Liis Treimann

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute ASi küsitluse kohaselt kukkus juhivalimisteks valmistuva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus mais valimiskünnisest allapoole ehk neljale protsendile.

Populaarseim erakond on endiselt Keskerakond, mille toetus on küsitlustulemuste kohaselt samuti vähenenud. Kui märtsis oli erakonna toetus 29 ja aprillis 30 protsenti, siis mais pooldas parteid 26 protsenti vastanutest. ERRi portaali andmetel on tegu erakonna madalaima tulemusega pärast Jüri Ratase valimist erakonna etteotsa mullu novembris.

Keskerakonnaga pea sama populaarseks on tõusnud opositsiooniline Reformierakond, mille toetus kasvas aprilli 20-lt taas 25 protsendile mais. Ühe protsendipunkti võrra kasvatasid oma toetust nii Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) kui Vabaerakond, mida mais toetas vastavalt 14, 12 ja kaheksa protsenti küsitlusele vastanutest. IRLi toetus, mis märtsis oli seitse ja aprillis kaheksa protsenti, oli mais vaid neli protsenti.

Turu-uuringute ASi uuringujuht Juhan Kivirähk ütles ERRi uudisteportaali otsesaates, et IRL on olnud suurema tähelepanu all seoses järgmisel nädalavahetusel toimuvate juhivalimistega. Tema hinnangul on võimalik, et uued juhikandidaadid ei tundu erakonna toetuse kasvatamiseks piisvalt atraktiivsed.

Valitsuserakondade reitingut mõjutas tema sõnul mais kõige enam tugeva kriitika alla langenud riigi eelarvestrateegia vastuvõtmine. Tema sõnul oli tegu kuu kõige märgilisema sündmusega.

Koalitsioonierakondade toetus oli mais kokku 42, opositsioonierakondadel aga 47 protsenti. ERRi portaali teatel on see esimene kord pärast Jüri Ratase valitsuse ametisseastumist, kui opositsiooni summaarne toetus on koalitsiooni omast suurem.

Turu-uuringute AS küsitles 25. aprillist 9. maini 1001 inimest nende kodudes. Uuringutulemustes on esitatud nende inimeste arvamused, kes omasid poliitilist eelistust, mis muudab valimistulemused võrreldavaks riigikogu valimiste olukorraga. 1000 inimese küsitlemisel ei ületa maksimaalne viga ±3,10 protsenti.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles