Laar kaitseministriks, Aaviksoo haridusjuhiks?

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme selgub, kas Mart Laarist saab Jaak Aaviksoo asemel kaitseminister.
Homme selgub, kas Mart Laarist saab Jaak Aaviksoo asemel kaitseminister. Foto: Peeter Langovits

Mart Laarist saab kaitseminister ning Jaak Aaviksoost haridusminister – see on kõige enam levinud oletus IRLi ministrikohtade jaotuse kohta. Võimuvangerdusi analüüsib Mikk Salu.

Reformierakonna volikogu esimees Rain Rosimannus kirjutas mõne päeva eest Twitteris: «IRLilt ilmselt erilisi üllatusi personaalias ei tule. Laarist saab kaitseminister, Aaviksoost haridusminister. Muu vanaviisi.»

Kes tahab, võib seda väljaütlemist võtta ka Reformierakonna siseringi soovmõtlemisena või isegi meediamanipulatsioonina, aga samu signaale tuleb teistestki allikatest.

IRL ise jääb ministrikohtadest rääkides napisõnaliseks. «Otsused tehakse pühapäevasel volikogul,» kõlab partei ametlik teade.

Elu nagu pensionäril

Ka Mart Laar on öelnud, et tema on oma otsuse teinud, kuid avalikustab selle alles homme. Kui kaitseminister Jaak Aaviksoolt küsida, kas temast saab uus haridusminister, kõlab vastuseks: «Poliitikas tuleb kõigeks valmis olla.» Kuid ta lisab kohe: «Ma ei kinnita ega lükka ümber.»

Kui vaadata, millised ministrikohad üldse Laari kaliibriga poliitikule sobiksid, siis IRLile jäetud positsioonidest võiks nendeks olla majandus-, sise- või kaitseminister. Kuid majandusministri koha tahab endale jätta Juhan Parts.

Arutleda võiks ka siseministri portfelli üle, kuid seda tahab IRLi peasekretär Ken-Marti Vaher. Nii jääbki järele kaitseministeerium.

Mis saab Lukasest?

Kombinatsiooni «Laar kaitseministriks ja Aaviksoo haridusministriks» puhul jääb ilmseks kaotajaks praegune haridusminister Tõnis Lukas.

Sellel on ka laiem tähendus. Kuulub ju Lukas «kampsunite» hulka, on Herkeli-Nuti põlvkonna isamaaliitlane, kelle minek tsementeeriks veelgi Res Publica võidukäiku ühinenud IRLis.

Naisministrit IRL küll ei esita, kuid tõenäoliselt  valitakse Ene Ergma tagasi riigikogu esimeheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles