Reinsalu: sellist emapensioni IRL sooviski

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik.

«On küll, me võime täie kindlustundega öelda,» ütles üks IRLi võimuläbirääkijaid, Urmas Reinsalu, vastuseks küsimusele, kas koalitsioonileppes olev emapension on selline, millist IRL soovis.

«See oli meie üks kaalukamaid valimislubadusi, seotud emade töö väärtustamisega, õiglusega ühiskonnas erinevate põlvkondade vahel ja hoiaku kujundamisega, et ühiskond väärtustab laste kasvatamist ja hindab seda.»

Tema sõnul lubas Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), et tänaste eakate pensioniarvestusse lisatakse üks aastakoefitsient, ja teiseks, et pärast 1991. aastat lapse saanud hakkavad saama kolme aastakoefitsiendi jagu pensionilisa.

Nii tema väitel ka läks, lihtsalt pärast 2013. aastat sündinute korral vormistatakse see 2. pensionisamba maksete kaudu ja teiseks, aastatel 1991.-2012. sündinud/sündiva lapse vanem saab vahemikus 2013-2014 pensionile jäädes pensionilisa 2/3 ulatuses. «Kolmas täisaasta antakse neile seoses riigi rahaliste kulutuste ajatamisega 2015. aasta 1. jaanuarist,» ütles Reinsalu.

Tema sõnul ei pea muretsema ka need lapsevanemad, kes pole 2. pensionisambaga ühinenud. «Leppisime kokku, et leiame õigusliku lahenduse ka nendele emadele, kes ei ole 2. sambaga liitunud, aga saavad lapsevanemaks pärast 1. jaanuari 2013, et nad ei oleks halvemas olukorras,» rääkis Reinsalu.

Tänased eakad peavad ootama

Postimees.ee juhtis Reinsalu tähelepanu ühtlasi sellele, et IRLi valitsemisprogrammis oli lubatud tänastele pensionäridele lisaraha juba 2012. aastast, kuid nüüd saavad nad seda alles 2015. aastast, mistõttu osa neist ei pruugi oma eluajal seda lisaraha näha.

Seepeale ütles Reinsalu, et IRLi jaoks on oluline, et nad suutsid sõna pidada ja et süsteem täpselt sellises ulatuses ka tänastele pensionäridele rakendub, nagu nad lubasid.

«See, et ta meil järk-järgult rakendub, on seotud kokkuleppega, mis oli koalitsiooniläbirääkimistel ja mille üheks osaks oli eelarve tasakaalu hoidmine. See oli optimumpunkt partneriga läbirääkimistel.»

ALGSED LUBADUSED KAHES DOKUMENDIS

IRLi valitsemisprogramm 2011-2015

/.../ 45. Seame 2012. aastast sisse emapensioni. Seame sisse riigieelarvest makstava riikliku toetusena vähemalt kolme pensionistaaži täisaastaga võrdse pensionilisa vanaduspensioni ikka jõudnud emadele. Nõnda peaks kahe lapse ema saama praegust keskmist vanadus pensioni arvestades pensionile minnes ühe kuu pensioni lisaks ehk kolmeteistkümnenda pensioni. /.../

IRLi leping Sinuga

/.../ 2. Viime sisse emapensioni, kuna laste kasvatamine on tähtis töö. Emapension on pensionilisa iga lapse pealt, ka tänastele pensionäridele. Emapension tähendab näiteks, et kahe lapse ema saab pensionile minnes aastas juurde kolmeteistkümnenda keskmise vanaduspensioni. /.../

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles